La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat que el Govern espanyol avalarà amb fins a 20.000 milions d’euros més els autònoms i les pimes per tal que puguin fer front a la crisi oberta pel coronavirus. Es tracta d’un nou tram del pla d’avals aprovat al març per al sector i que ja va significar la injecció de la mateixa quantitat el mes passat. Segons Montero, aquests diners aniran destinats “íntegrament” a un dels sectors que més ha patit la pèrdua d’ingressos des de la declaració d’estat d’alarma  i per als quals hi ha una reserva total de 100.000 milions.

 

 

Montero ha reconegut que la previsió és que aquesta nova línia d’avals pugui beneficiar fins a un milió tres-cents mil autònoms i petites i mitjanes empreses. La ministra ha assegurat que la resta de diners -fins al 100.000 reservats per al sector- s’aniran injectant a l’economia a poc a poc “per donar una resposta precisa i adaptada a les circumstàncies singulars de les empreses que puguin anar sorgint amb el temps.”

Montero ha assegurat que les condicions d’aquest aval són les mateixes que les del primer tram. És a dir, l’estat garantirà fins a un 80 % la quantitat dels préstecs nous i renovacions per a autònoms i pimes. A més, la ministra ha alertat que aquestes condicions de seguretat per part de l’executiu haurien de traduir-se en una millora de les condicions de crèdit: tipus d’interès menors, terminis de devolució majors i introducció de terminis de carència.

 

Possibles moratòries

La responsable Hisenda ha reconegut que actualment el Govern espanyol vol introduir altres mesures que puguin, també, alleugerir les càrregues als autònoms. En concret, ha explicat que es treballa en una moratòria de pagaments per autònoms i pimes per tal que no hagin de presentar els pagaments a d’abril sinó a finals de maig. Aquesta mesura podria aprovar-se -segons ha dit- en els propers consells de ministres.

Montero explicat també que els diferents plans de xoc del Govern espanyol per fer front a la crisi del coronavirus ascendeixen als 130.000 milions d’euros.