El sector ecològic està en expansió. Hi ha una demanda creixent per part de la ciutadania  i cada vegada són més els agricultors però també distribuïdors que aposten pels aliments biològics i reclamen un sistema logístic que hi doni resposta. Mercabarna disposarà a partir del 2020 d’un mercat majorista bio que concentrarà tota l’oferta de producte ecològic. Aquest dimarts s’ha fet l’acte simbòlic de col·locar la primera pedra d’un edifici amb criteris ecoeficients. Per això en comptes d’una pedra el que s’ha fet és plantar un arbre.


El Biomarket serà un mercat pioner a l’estat i també a Europa amb 22 parades de venda majorista i vuit mòduls més on petits productors locals també podran vendre el seu producte. El projecte estarà llest una mica després del previst i serà una realitat el 2020. La distribució serà similar a la de la resta de mercats majoristes amb un ampli passadís central i parades a banda i banda per a la venda dels majoristes. Per facilitar l’entrada i sortida de les mercaderies s’instal·laran els molls de càrrega i descàrrega a cada lateral.

biomarket mercabarna exterior

Entrada de petits productors al Biomarket

La construcció s’aixecarà sobre un terreny d’una superfície total de 8.900 m2 incloent-hi les zones de càrrega i descàrrega, tot i que la zona de venda ocuparà 2.568 m2. Hi haurà 22 parades destinades als majoristes, amb establiments de 130 m2 i d’altres de 57 m2. El mercat introduirà una zona dedicada a vuit petits productors locals, que oferiran la venda directa de les fruites i verdures biològiques als mercats municipals, als supermercats, als restaurants i a les botigues dedicades a aquests productes, com ja passa amb la venda de majoristes. Els productes que es podran trobar en el Biomarket són les fruites, les verdures i també els productes carnis.

El mercat serà una realitat a principis del 2020

Les obres del mercat ecològic s’iniciaran ja aquest desembre i s’allargaran fins a principis del 2020. La previsió és que el nou mercat es pugui obrir la primavera del 2020. Per posar en marxa aquesta nova infraestructura s’invertiran un total de 4,9 milions d’euros. L’espai se situarà en una parcel·la que abans ocupava l’autoservei a l’engròs de l’empresa Makro. L’adjudicació de les parades del Biomarket es farà a través d’un concurs públic previst per al 2019. El mercat obrirà de dilluns a divendres, de les 9 a les 17 h, com ho fa actualment el Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna.

Una de les particularitats de l’edifici és que està pensat per reduir al màxim el consum energètic. S’instal·laran plaques fotovoltaiques a la coberta del mercat, la il·luminació serà de baix consum i els sistemes de refrigeració de les càmeres on es s’emmagatzemaran els productes seran eficients.

biomarket mercabarna aèria

Dades sobre la producció ecològica

Segons les dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Ramaderia, l’estat espanyol és el país comunitari que té més superfície destinada a la producció ecològica de Unió Europea, amb dos milions d’hectàrees. Tot i aquesta xifra, el consum encara és baix i suposa un 1,9 % del valor de la cistella de la compra dels espanyols.

La previsió que ha fet Mercabarna és que el mercat majorista Biomarket vendrà un 20 % del volum de productes ecològics que es comercialitzen a tot Catalunya i suposen 23.662 tones a l’any. En canvi, s’espera que la comercialització arribi al 50 % a partir del 2031, amb la venda d’unes 78.100 tones l’any.

Mesures per incrementar les vendes de productes ecològics

L’Ajuntament ja fa temps que vol potenciar els productes de proximitat en les botigues de venda de fruites i verdures. Fa més d’un any enrere que el govern de la ciutat va anunciar l’ampliació de la xarxa d’horts urbans i de conreu per després enviar la producció cap als mercats municipals. Actualment n’hi ha sis que aposten per productes de “quilòmetre zero”, però la voluntat és que s’ampliï aquesta iniciativa en altres mercats.