El termini per a la pròrroga dels expedients de regulació d’ocupació temporal (ERTO) està a punt d’esgotar-se i la negociació entre el Govern espanyol i els agents socials encara continua. Precisament, en una visita a Barcelona de la ministra de Treball, Yolanda Díaz —del 18 de setembre passat— ja va assegurar que la pròrroga es produirà per a tots aquells sectors que ho necessitin, i que es mantindrà l’estructura actual, que “ha estat un èxit”. Ara per ara, i després de l’última reunió, des de CCOO asseguren que “no s’ha trencat en cap moment la negociació”. De fet, “s’està habilitant una reunió per demà”. Però mentre la negociació continua, molts treballadors veuen com penja d’un fil el seu futur laboral en el marc de la crisi del coronavirus.

“Que no hi hagi acord seria un desastre”

Segons la responsable d’acció sindical de CCOO, Cristina Torre, “s’estan mirant aquelles empreses que tenen un número més elevat de treballadors en ERTO, i que per tant es demostra que no poden reactivar-se, per tal d’intentar donar cobertura amb unes exoneracions més elevades”. D’aquest manera, afirma, es vol donar cobertura a tots els sectors afectats. Afegeix, també, que l’acord es troba en un punt “prou avançat” com perquè es ratifiqui en la data límit. Del contrari, “seria un desastre per a l’ocupació”, diu.

Torre ha pogut avançar, això sí, que en la reunió de dijous es va millorar l’acord d’ERTO per brot que preveu situacions específiques com limitacions d’aforament a les empreses. També es preveu que es garanteixi que els treballadors que superen els sis mesos de prestació d’atur per ERTO cobrin el 70 %.

Sobreviure en un ERTO

A Catalunya hi ha hagut més de 730.000 treballadors amb un expedient de regulació d’ocupació temporal. I d’aquests, alguns no han cobrat ni un euro. La situació és més alarmant, si en un mateix nucli familiar hi ha més d’un afectat.

El Josep Maria i la Rosa són parella, abans de la pandèmia treballaven en sectors diferents. Ell en l’automoció i ella en l’organització de congressos mèdics. Tots dos estan en ERTO sota una tipologia que es diu ETOP, és a dir, per causes objectives de la producció. Els ingressos corresponents d’aquesta prestació… no arriben. “Jo vaig cobrar del mes de març fins al juny, des d’aleshores, res”, explica la Rosa. En el cas d’ell, el van sol·licitar al juliol i tampoc no ha cobrat encara la prestació. Ara per ara, “tiren d’estalvis” però no saben fins quan ho podran seguir fent. “Ja estem buscant feina en altres sectors, perquè creiem que no arribarem a cobrar“, diuen.