Les recomanacions d’alguns països de no viatjar a Catalunya, i la imposició d’altres de fer una quarantena als viatgers procedents d’Espanya —pels nous brots de coronavirus— són causa directa que la majoria de recepcions dels establiments turístics de Barcelona estiguin buides. El Gremi d’Hotels de Barcelona assegura que en aquesta època de l’any l’ocupació se sol situar entre el 75 % i el 80 %, però ara se situa entre el 10 % i el 12 %. És a dir, dels prop de 450 hotels de la ciutat, només n’han obert uns 120.

“És complicat saber com sobreviurem”

El director general del gremi, Manel Casals, assegura que “molts llocs de treball, en aquests moments, estan penjant d’un fil”. Afegeix, també, que “les previsions futures són dolentes”. De fet, a finals de maig van recuperar l’esperança quan els hotels van poder reobrir després del confinament, i l’ocupació va arribar fins al 24 %, però amb els nous brots de coronavirus les darreres setmanes a la ciutat, les cancel·lacions no han fet més que augmentar fins arribar a un índex d’ocupació “incomparable amb anys anteriors”.

Els apartaments turístics busquen alternatives

Pel que fa als habitatges turístics, la situació és la mateixa, però tenen alternativa. El president de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), Enrique Alcántara, explica que alguns habitatges d’ús turístic han optat per fer un canvi cap al lloguer residencial. Considera que “és una bona solució per als apartaments turístics en aquest moment que no hi ha turistes a la ciutat”, afegeix, també, que “és un tipus de lloguer molt flexible que es pot reconvertir ràpidament en temps de crisi”. De fet, dels 9.600 apartaments turístics de Barcelona, al maig, un 40 %, és a dir uns  3.900, ja estaven en procés de transformació a ús residencial.

Amb tot, el sector s’ha trobat amb un problema afegit: l’ocupació d’habitatges d’ús turístic que fa massa temps que estan tancats. La directora general d’Enjoybcn, Mireia Bessó, alerta d’aquesta problemàtica i demana que “s’erradiqui la situació de forma immediata”.

Tot apunta que a la tardor la tònica serà la mateixa. Des del gremi, demanen ajuda a les administracions i diuen, però, que el fonamental, ara per ara, és posar fi a la crisi sanitària per poder refer-se de cara a l’any vinent.