“Dramàtica, insostenible, angoixant, una tragèdia…”

, amb aquestes paraules ha descrit la situació del sector hoteler a la ciutat el president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Mestre. Per això els hotelers reclamen un pla de rescat de 500 M € a fons perdut que els ajudi a afrontar “un any perdut” per l’esclat de la pandèmia. Mestre recorda que el sector aporta més de 340 M € en impostos i que hi ha molts llocs de treball en joc.

Precisament, entre les peticions del Gremi d’Hotels hi ha també la d’allargar els ERTO “com a mínim” fins a la Setmana Santa del 2021. Segons Mestre, només un 10 % dels treballadors ha tornat a la feina i n’hi ha 30.000 més en espera. A més, el sector demana la rebaixa d’impostos com l’IVA, l’IAE o l’IBI i ajornar el pagament de la taxa turística. “Estem parlant d’ajudar a sobreviure un sector que és molt important per a la ciutat i pel país”, ha afirmat Mestre.

Jordi Mestre Gremi Hotels

Els fons voltor s’interessen pels hotels

Segons dades del Gremi, els hotels oberts a la ciutat no arriben al 30 % (126) i alguns hauran de tornar a tancar perquè l’ocupació és del 10-15 %. Els preus s’han reduït un 50 % i es calcula que en aquests sis mesos s’han perdut 850 M €. “Les previsions són nefastes”, ha apuntat Jordi Mestre, tenint en compte que l’activitat d’oci i congressos “és nul·la”.

Per tot plegat, el Gremi d’Hotels alerta que “està en risc la planta hotelera” i augura que alguns establiments acabaran en concurs de creditors o, fins i tot, comprats per fons voltors. “Cada setmana rebo una o dues trucades; el sector hoteler és molt atractiu”, ha revelat Mestre, que ha alertat que si els hotels acaben en mans de fons voltor “serà una dinàmica molt perillosa”.

Poca crítica al recàrrec municipal

La mateixa setmana que el govern municipal ha anunciat la intenció de cobrar el 2021 un recàrrec a l’impost turístic, des del Gremi d’Hotels apunten que “ara no és el moment idoni” per impulsar-lo. Tot i això, el director general, Manel Casals, ha explicat que han parlat amb l’Ajuntament i que esperen que no s’apliqui fins que no hi hagi “un moviment important” de visitants a la ciutat.