Els locals d’oci nocturn de Catalunya estan en clar perill pels perjudicis econòmics del coronavirus. Així ho assegura Joaquim Boadas, secretari general de la Federació Catalana d’Activitats Recreatives Musicals (FECASARM), que estima que la pandèmia podria obligar a tancar més de la meitat dels negocis, que no podran fer front als pagaments. Boadas reclama al Govern espanyol que prengui mesures urgents que permetin subsistir als locals mentre no estan oberts.

Suspensió de lloguers i hipoteques

Un dels principals problemes que tenen els empresaris del sector és haver de pagar les despeses corrents mentre els negocis no ingressen diners a la caixa. Boadas ha dit que les mesures aprovades per l’executiu central són insuficients i “o bé la ministra de Turisme, Reyes Maroto, adopta aquestes decisions implicant-hi el Ministeri d’Economia o anem a la ruïna total”. En aquesta línia, la FECASARM demana ajudes a fons perdut i que les empreses deixin de pagar lloguers, hipoteques, Seguretat Social i impostos mentre els locals d’oci no reobren al públic. I Boadas va més enllà i apunta que, si la situació s’allarga molts mesos, “no arribaran a l’altre costat ni el 10 % dels empresaris”.

Un certificat internacional sanitari

La FECASARM també promou la confecció d’un certificat sanitari internacional “per recuperar la confiança dels clients”. La intenció és que el distintiu acrediti unes mesures de seguretat i prevenció. Entre aquestes hi ha la desinfecció del local com a mínim un cop al mes, que es prengui la temperatura dels clients, elements de protecció, fer les comandes per escrit o pagar amb targeta de crèdit.