Si la tasca de les entitats socials ja era necessària abans de la crisi del coronavirus, ara encara ho és més. L’allau d’ERTO, el retard per cobrar-los, els acomiadaments i l’aturada de l’activitat per l’estat d’alarma ha posat en risc la viabilitat econòmica de moltes famílies. Això s’ha traduït directament en un increment de les demandes d’ajuda a les organitzacions i serveis socials. Fins al punt que La Confederació, queaglutina 1.200 entitats, eleva el sobrecost que estan assumint a 618 milions d’euros.
“Estem donant ajudes econòmiques extraordinàries que abans no les contemplàvem. De 200 euros per cobrir alimentació de dues setmanes, o per cobrir lloguer perquè encara no han cobrat erte.”
Davant la incertesa de què passarà els propers mesos, alerten que aquest sobrecost seguirà en augment i això pot posar en risc la continuïtat de moltes entitats. Un exemple n’és el Casal dels Infants, on des que va començar el confinament han triplicat esforços i han engegat ajudes econòmiques extraordinàries que no havien donat mai abans. La directora territorial del Raval, María José García, ha explicat que, de moment, han d’atendre l’emergència social: “Nosaltres atenem unes 400 famílies al Raval, de les quals el 40 % estan afectades perquè els pares han perdut la feina o han patit un ERTO i encara no han cobrat”, ha explicat.
Per això, més enllà d’abastir de material escolar els alumnes que ho necessiten del barri, amb dossiers d’activitats, tauletes, instal·lació de la wifi a la llar o repartiment de llibretes i bolígrafs, s’han vist forçades a donar directament diners a famílies que no arriben a final de mes: “Estem parlant de 200 euros per comprar aliments per a dues setmanes, o de 250 euros per pagar el lloguer perquè encara no han cobrat l’ERTO”, ha alertat.
“Cal liquiditat per a les empreses i una de les primeres solucions és que ens paguin factures i subvencions de serveis ja executats que encara tenim pendents. Estem parlant de 75 milions d’euros en factures pendents i 83 en subvencions”
Aquest sobreesforç l’estan vivint també altres entitats com Càritas, el Banc dels Aliments, la Fundació Quatre Vents del Raval, i per això des de La Confederació reclamen a les administracions que garanteixin liquiditat amb el pagament de factures i subvencions pendents. El president de La Confederació, Joan Segarra, ha apuntat que es tracta de serveis ja prestats: “Estan en un tràmit burocràtic a les administracions i demanem que es desencalli. Estem parlant de 75 milions d’euros en factures pendents i 83 en subvencions”, ha advertit. Segarra afegeix que fa 10 anys que arrosseguen infrafinançament i que els retards en els pagaments són recurrents.
Autogestió per ajudar els veïns del barri
Fa setmanes que a Barcelona funcionen les anomenades xarxes de suport mutu a diferents barris. Es tracta d’iniciatives per ajudar els veïns que ho necessiten. Al Poblenou, per exemple, una de les tasques que fa la xarxa, juntament amb Casa Àfrica, és coordinar la recollida i entrega d’aliments.
En Roger Fernández, membre de la iniciativa, ha explicat a betevé que gràcies a la xarxa poden repartir menjar a 94 persones i la majoria són migrants sense papers: “Tota la gent que vivia d’economia submergida, per exemple, la ferralla aquí al Poblenou, s’han trobat sense ingressos. També hi ha gent que al principi ens va escriure interessats a col·laborar-hi i ens ha acabat demanant ajuda”, ha detallat.