Tal com han advertit tant l’Estat com el govern de la Generalitat, és hora de prendre consciència individual i quedar-se confinat a casa per frenar el coronavirus. Sembla tasca fàcil per a la majoria, però hi ha col·lectius als quals se’ls pot complicar la situació. Veïns d’arreu de Catalunya s’han organitzat conjuntament per facilitar els confinaments a les persones més vulnerables.

Els grups de coordinació veïnal per fer front a la covid-19 s’han dividit per barris i zones de la ciutat. Desinteressadament, s’ofereixen a ajudar tots aquells ciutadans que per qualsevol circumstància tinguin algun problema durant el confinament. Des d’aquestes xarxes, majoritàriament de gent jove, identifiquen principalment dos col·lectius vulnerables: les persones grans i les famílies amb infants. Per aquest motiu, les xarxes veïnals s’ofereixen a ajudar en la cura dels infants i en tot el que la família pugui necessitar; també en el benestar de les persones d’edat avançada, portant-los els aliments a casa, per exemple, per evitar que hagin de creuar la porta de casa.

Quin és el funcionament?

Els col·laboradors han d’omplir un registre on s’han d’identificar i han d’explicar si han estat en contacte amb algun positiu de coronavirus o no. Seguidament, han d’apuntar-se en aquelles tasques en què volen col·laborar, com gent gran o cura d’infants. Després de declarar-se aptes per col·laborar-hi, un equip s’encarrega de fer els emparellaments entre els col·laboradors i els ciutadans que sol·liciten assistència.

“Necessitem difusió”

La iniciativa va néixer el 14 de març i, en els primers passos fets, no ha resolt gairebé cap cas. Per aquest motiu les plataformes demanen difusió per arribar al màxim de ciutadans possible. De fet, com explica un dels representats de la xarxa de la Dreta de l’Eixample, han “aconseguit molta repercussió per xarxes”, però lamenta que de moment la gent gran no està assabentada d’aquesta ajuda. Conclouen que ara cal esperar el “boca-orella”, que és la via més efectiva per fer-ho arribar a la gent gran.

Un mapa amb totes les xarxes

La CUP Barcelona ha posat a disposició de la ciutadania un mapa de la ciutat en què es poden veure totes les xarxes veïnals. Fent un clic a cada xarxa, se’ns proporcionen les dades de contacte, com correus, números de telèfon, Twitter o Telegram. A més, hi ha una breu descripció de cada agrupació i també, si n’és el cas, la direcció d’on podem trobar-ne la seu.