Diverses entitats que treballen en la defensa de l’accés a l’habitatge a Barcelona s’han unit per signar un manifest conjunt en què denuncien la “situació límit” que es viu a la ciutat i, coincidint amb la campanya electoral del 12-M, demanen a les administracions “acció immediata” per fer possible “un canvi urgent i necessari”. Un canvi que creuen que hauria de liderar el proper govern de la Generalitat. “Interpel·lem directament als candidats i candidates de les properes eleccions del 12 de maig a que responguin si assumeixen o rebutgen aquestes 10 mesures” ha dit Paula Martí, de la sectorial d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús de la XES. Martí ha afegit que “no fer-ho voldria dir que no estan disposades a adoptar solucions reals i efectives per revertir la gran problemàtica de l’habitatge a Catalunya.” Respecte a la recent regulació dels lloguers de temporada, Jordi González en nom del Sindicat de Llogateres, ha afegit: “La CUP, els Comuns i ERC donarien suport al decret dels lloguers de temporada. El que estem demanant ara és si el PSC i Junts també donaran suport o no“.

En el document, lamenten que la dinàmica d’augment dels preus i les pràctiques especulatives d’alguns actors del mercat de l’habitatge “ens ha portat a una situació de misèria i desigualtat insostenible”. Tot plegat ha derivat, asseguren, en una “crisi d’habitatge” que està tenint greus efectes en el gruix de la població: desnonaments, inseguretat i angoixa per la manca de llar, pobresa energètica, increments de preu impossibles d’assumir o la normalització que hi hagi persones vivint al carrer.

El manifest unitari els subscriuen 16 organitzacions i ha estat liderat per la PAH, el Sindicat de Llogateres, l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, la FAVB, la Xarxa d’Economia Solidària i l’Observatori DESCA. Un cop fet públic aquest decàleg pel dret a l’habitatge busquen noves adhesions.

Les 10 mesures polítiques que proposen:

  • Un pla de xoc per acabar amb el sensellarisme i per reduir la llista d’espera de les meses d’emergència.
  • Una inversió del 2 % del PIB en polítiques d’habitatge i més habitatges públics fins a cobrir la demanda dels més de 80.000 sol·licitants.
  • Accés als recursos públics d’habitatge per a totes les persones migrades i sancionar el racisme immobiliari.
  • Consolidar a les ciutats catalanes mesures com la reserva del 30 % d’habitatge protegit en noves construccions o grans rehabilitacions.
  • Sancionar els propietaris que incompleixin les lleis de regulació de preus i l’obligació d’oferir un lloguer social, i posar en funcionament el decret llei de lloguers de temporada i d’habitacions.
  • Fer complir la Llei 24/2015 per garantir l’accés universal a l’aigua i l’energia a tota la població.
  • Evitar la pèrdua d’habitatge públic i recuperar els habitatges buits dels grans tenidors i “fons voltors” per a lloguer socials.
  • Un programa ambiciós que abordi la despoblació i faciliti l’arrelament en l’entorn rural.
  • Prohibir el lloguer turístic mentre no estigui garantida la primera residència a tota la població.
  • Impuls dels cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús i fórmules amb control comunitari.