Fa un mes que es va publicar el pioner topall del preu del lloguer que s’aplica a Barcelona i 139 municipis més i que aviat afectarà més poblacions catalanes. El govern de la Generalitat ha anunciat que afegirà 131 municipis més a la llista i, per tant, Catalunya tindrà 271 localitats on es podrà aplicar la llei. Està funcionant realment aquesta mesura? Experts consultats per betevé demanen més marge per treure les grans conclusions. Hi ha, però, una dada objectiva: l’últim trimestre del 2023, un 30 % del mercat del lloguer permanent a la ciutat de Barcelona va transformar-se en lloguer de temporada.

Elga Molina, assessora jurídica en habitatge, creu que és una conseqüència directa de “la por” que la llei i els canvis legislatius que comporta han generat en els propietaris, “que prefereixen ara fer contractes de curta durada”. Molina alerta que no hi ha un mercat de temporada tan gran per acollir tota aquesta oferta i que el que hi ha són “contractes fraudulents que no es dirigeixen al lloguer temporal sinó al permanent d’una forma il·legal”. L’experta en habitatge afegeix que “l’alarma per les notícies i la pressió del sector immobiliari és un xivarri que és pitjor que la llei en si”.

Demana esperar com a mínim un any per veure els efectes reals de la normativa. “Hem d’analitzar els contractes que s’acaben signant. Una cosa són les ofertes i una altra el preu pel qual s’acaben formalitzant”. “Amb els dipòsits de fiança tindrem una anàlisi més exhaustiva de l’evolució dels preus”, conclou. 

La Cambra de la Propietat Urbana creu que afavoreix la gentrificació

Òscar Gorgues, de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, critica que la redacció de la norma “és poc clara” i això està provocant una actitud “conservadora” per part dels propietaris. “Tendeixen a prorrogar els contractes i mantenir les rendes que cobraven”. Una situació que, a parer de Gorgues, “protegeix el llogater amb contracte, però va en contra dels qui volen entrar-hi“. Considera que això provoca que hi hagi “poca oferta i molta demanda i que s’afavoreixi els llogaters amb més capacitat econòmica”.

En aquest sentit, Gorgues apunta que la normativa afavoreix la gentrificació. “Aconsegueix que aquests nous barcelonins amb més capacitat puguin llogar a un preu més econòmic. Paradoxalment estem fent un favor als qui col·lapsen el mercat. Els diem: ‘Veniu a Barcelona perquè és més barat’“.

Des del Sindicat de Llogateres i Llogaters, Enric Aragonès també denuncia aquest clima d’alarma i reclama a les administracions que assegurin el compliment de la regulació. Demanen que s’actuï contra els falsos lloguers de temporada i la manca de transparència dels portals que, diuen, no inclouen el preu de l’índex d’arrendaments.