Les treballadores de la llar i les cuidadores ja són habitualment un col·lectiu que pateix invisibilitat i precarietat. Amb la crisi del coronavirus, la seva tasca ha rebut un cop encara més dur i ara denuncien que es troben en un estat de vulnerabilitat encara més crític.

Especialment desprotegides han quedat les cuidadores de persones dependents. Sense contractes, amb condicions i sous precaris i sovint sense papers, moltes han perdut feines de la nit al dia. És el cas de Silvia Sánchez, del Sindicat de Cuidadores sense Papers. Fins fa pocs dies tenia cura, tres dies per setmana, de la filla d’una professora, però ara ha prescindit dels seus serveis sense cap compensació. “El que guanyava ho enviava a la meva família, al meu país, i ara no tinc ingressos”, afirma.

L’altra preocupació és la salut, la pròpia i la de les persones que cuiden. L’exposició constant al contagi preocupa sobretot a les internes, és a dir, les que viuen permanentment al costat d’una persona dependent, també quan les han d’acompanyar al metge o a l’hospital. La dona de 73 anys que cuida la Harriette es va estar 15 dies ingressada a Can Ruti, quan ja hi havia el brot de coronavirus. “Anava i tornava tots els dies sense cap mesura de protecció, sense guants, sense mascareta“, explica.

Les “kellys”, la majoria acomiadades

Entre aquests sectors, un dels que van rebre primer el cop va ser el de les cambreres de pis, les anomenades “kellys”. La frenada de l’activitat hotelera s’ha traduït en expedients temporals (ERTO) per a les que són plantilla dels hotels. Però són una minoria. Un 70 per cent de les anomenades “kellys” treballen per a altres empreses, de forma externalitzada. Van ser les primeres a ser acomiadades.

“Els han demanat que agafin la baixa voluntària o les han acomiadat amb qualsevol excusa”, assegura Vania Arana, presidenta del sindicat Las Kellys de Catalunya. Això significa que “la gran majoria s’han quedat fora del paquet de mesures del Govern“, ja que no han estat incloses en cap ERTO. La incertesa, però, afecta totes igual, sobretot per com se’n ressentirà l’activitat turística un cop passi l’alarma sanitària. “Ja veiem que seguiran aplicant ERTO i les que estan en plantilla també podran ser acomiadades”, conclou Arana.