“Arribar al desè dia de confinament és un punt d’inflexió”

assegura la psicòloga Alba Alfageme. En aquest punt del confinament pel coronavirus, ja podem començar a fer un balanç de la situació, que cadascú assumeix i valora de forma individual: “N’hi que s’hi acostumen i n’hi ha que ho comencen a viure amb més angoixa”, conclou.

“Sense dates”

“Si establim una data concreta en el calendari i no es compleix, es poden generar uns nivells de frustració molts grans”, il·lustra la psicòloga. És per aquest motiu que és millor “centrar-se en el dia a dia” perquè així no ens generarem falses expectatives de quan s’acabarà el confinament. Aquesta idea, diu, ha de venir acompanyada també d’un pensament molt clar: “Que això acabarà”.

Combinar activitats

Fer activitats a casa no té cap secret, i tal com assegura Alfageme, és la millor distracció durant els dies de confinament. Activitats laborals, físiques o artístiques; totes són vàlides a l’hora de reconfortar-nos mentalment. A més, aquest és un bon moment de rescatar antigues activitats, aquelles que acostumaven a fer i que amb els anys hem anat perdent. “Tocar un instrument, per exemple, és una bona iniciativa, ja que les activitats artístiques són molt reparadores”.

Esprémer les noves tecnologies

Les noves tecnologies són fonamentals per seguir teixint i tenint cura de les nostres xarxes socials mentre som a casa. Així doncs, les videotrucades, per exemple, ens seran extremadament útils per combatre l’aïllament social. “Tenir contacte amb gent amb qui no estàs 24 hores convivint és una manera d’alimentar-nos socialment”, explica la psicòloga.

La por: amiga, no enemiga

Alfageme referma que “és important trencar amb tòpics sentimentals”, i afegeix que “la por ens ajuda a estar en alerta en un moment donat”. Ens trobem en una situació incerta i nova, i “és normal” sentir-nos vulnerables, explica.

Vigilar amb les informacions

La recomanació dels experts és “no informar-se en accés” i, si es fa, fer-ho únicament de fons fiables. “Ja hi ha un sentiment de malestar”, explica. Per això és primordial no fomentar encara més aquest sentiment d’angoixa amb una sobreinfromació.