Sense turistes a la ciutat per la crisi del coronavirus, la majoria de pisos turístics s’han quedat, també, sense inquilins. Això ha fet que a molts barris cèntrics de la ciutat, on la presència d’aquest tipus d’allotjament és més gran, hi hagi molts immobles buits. Un exemple és la Dreta de l’Eixample, que aquest diumenge al migdia presentava un aspecte inusualment tranquil tot i estar permesa ja la sortida per franges a la ciutat.

En aquest barri encara hi ha molts pisos turístics tot i l’esforç que ha fet el consistori en els últims dos anys per eliminar-ne els il·legals. Lluny queden les dades del 2018 on segons el Servei d’Estadística de l’Ajuntament, un 14,5 % dels habitatges del barri eren turístics, sumant tant els legals com els il·legals.

Els veïns contents amb la nova situació

Els barris amb molts apartaments turístics estan notant molt menys l’augment de l’activitat que provoca l’avançament en el desconfinament. Els veïns reconeixen que s’han adaptat força ràpid a la nova situació ja que això els permet gaudir del seu barri sense tantes aglomeracions ni tant anar i venir de maletes. Ara bé, són conscients que aquesta aturada no és el que més convé a l’economia. Basilio Mena, veí de la zona, explica que “s’està la mar de bé sense estrangers” tot i que reconeix que l’economia no es pot parar. Manuel Fernández, un altre veí de la zona, assegura que no només estan buits els pisos “si no també els hotels”, que també abunden a la Dreta de l’Eixample.

Els propietaris intenten revertir la situació

A l’altra cara de la moneda, els propietaris dels pisos turístics estan fent esforços per llogar-los encara que sigui a clients locals i revertir aquesta situació. Segons dades d’Apartur, la patronal del sector, el 40 % d’aquest tipus d’allotjaments han passat a oferir-se com a lloguer residencial o es lloguen per mesos en lloc de per dies.