Com l’any 2008, el mercat de l’habitatge de lloguer es veu afectat per una nova crisi, ara sanitària. La demanada de pisos de lloguer ha caigut per diverses causes i es preveu que no es recuperi durant força temps. També la de pisos turístics.

Factors que estan minvant la demanada de lloguer són que molta gent ha vist retallada la seva capacitat adquisitiva, però a més s’hi ha d’afegir que molts estudiants ja no necessitaran llogar pisos o que estrangers que volien establir-se a Barcelona trigaran força temps a poder fer-ho.

Aquesta caiguda de la demanada comportarà una davallada dels preus, que de tota manera el Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària creu que serà moderada. Justament per l’aturada del sector turístic, a més, s’està produint moviment entre els propietaris de pisos orientats a aquest mercat. I és que les llicències de pisos turístics permeten llogar-los, també, per mesos.

L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona, Apartur, afirma que molts propietaris ja ho estan fent. El portal d’arrendataris i intermediaris Pisos.com ha calculat que entre l’1 de març i l’1 d’abril l’11 % de pisos turístics del portal han passat a lloguer temporal. El president d’Apartur, Enrique Alcántara, matisa però que en el moment en què hi hagi demanda turística es reinvertirà la tendència. “Caldrà veure què passa els mesos de juliol i agost. Nosaltres defensem que per a qui ha de viatjar els pisos turístics són l’opció més segura en una situació com l’actual”, comenta.