En les fases més dures del confinament tenir un gos era un dels motius justificats per poder sortir de casa per treure’l a passejar. Algunes famílies de la ciutat van decidir acollir-ne un del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB), situat a Collserola, durant el març, l’abril i el maig. En alguns casos es tracta de persones que formen part de la xarxa de famílies d’acollida, però també van sorgir més llars per acollir temporalment algun dels gossos abandonats. Les entregues es feien directament al domicili perquè no estaven permeses les visites a la gossera, que va tancar al públic el 14 de març.

Ara hi ha 106 gossos i 75 gats al CAACB

Entre l’augment de l’acollida temporal i el fet que durant la crisi del coronavirus han baixat els abandonaments i els gossos perduts, ara mateix al CAACB hi ha 106 gossos, pràcticament la meitat dels que hi havia a principis d’any, al voltant d’uns 200. De gats, en canvi, la xifra actual, 75, és molt semblant a la que hi havia abans de la crisi del coronavirus. De fures ara mateix no en tenen cap.

Acollides que poden ser adopcions definitives

L’Anna Ortonoves, cap del departament de Protecció d’Animals, espera que el 90 % d’aquests acolliments temporals de gossos es converteixin en adopcions i que els animals que han sortit del CAACB ja no tornin a entrar-hi. De fet, des de l’1 de juny ja es poden formalitzar les adopcions.

La crisi no ha fet pujar els abandonaments

Segons la tercera tinent d’alcalde, Laia Bonet, que ha visitat el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona, les principals raons de l’abandonament d’animals a la ciutat tenen a veure amb les ventrades no desitjades, la dificultat de convivència amb l’animal i en darrer terme els motius econòmics. L’abril de l’any passat van arribar 47 gossos abandonats al CCACB, aquest abril n’han arribat 18.

“Hem fet una pinya”

L’Anna Ortoves, responsable del CAACB, explica que durant el confinament tots els agents implicats en la cura dels animals sense llar han fet una pinya. Es refereix no només als treballadors del centre, sinó també als voluntaris, el servei de recollida d’animals perduts i abandonats, la Guàrdia Urbana i els Serveis Socials.

Els gossos surten un cop al dia de la gàbia

Una peça clau perquè els gossos puguin sortir de les gàbies són els voluntaris. Ara hi ha 160 voluntaris en actiu de cinc entitats que treuen els animals a passejar. L’objectiu és que tots els gossos surtin un cop al dia de la gàbia.

La majoria dels gossos que fa temps que viuen al CAACB són grans i més del 50% són de races considerades potencialment perilloses. Els cadells i els gossos petits acostumen a trobar una família amb rapidesa.