protesta accessibilitat platges

El servei de bany assistit per a persones amb discapacitat està previst que entri en funcionament aquest dissabte en almenys dos punts dels quatre que hi ha a les platges de Barcelona. Ho ha explicat aquest dimarts el president de l’Institut Municipal per les Persones amb Discapacitat (IMPD), Joan Ramon Riera, durant la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l’Ajuntament. Les platges de Barcelona ja es van obrir pel bany recreatiu dilluns 8 de juny, quan la ciutat va entrar en la fase 2 de la desescalada.

Riera havia estat interpel·lat pel grup municipal de Junts per Catalunya en una proposició en què han reclamat la recuperació d’aquest servei. “Malauradament i incomprensiblement les platges no compten encara amb el servei de bany adaptat”, ha lamentat Neus Munté, regidora del grup. Aquest servei implica acompanyament personal i la utilització de material específic per facilitar que les persones amb discapacitat puguin banyar-se.

Una reivindicació del col·lectiu

Diverses entitats que treballen pels drets de les persones amb discapacitat havien protestat aquest cap de setmana per reclamar, precisament, aquest servei. “Tenien raó”, els ha respost el president de l’IMPD, que també ha assegurat que reprendre aquest servei “no és una qüestió de voluntat política, sinó de seguretat i de no improvisació”.

Joan Ramon Riera també ha explicat que l’IMPD ja ha fet arribar un protocol per garantir el bany assistit i que l’Agència de Salut Pública ja l’ha validat. Aquest protocol està ara mateix en mans de l’àrea de Riscos Laborals de l’empresa que gestiona el servei i l’està estudiant. En l’endarreriment de la represa del servei, a més de l’elaboració dels protocols, també s’hi ha sumat la destrucció de les infraestructures de la platja que va provocar el temporal Gloria el mes de gener passat.