La Pastisseria Carrió, de Gràcia, ha guanyat el concurs Millor Coca de Sant Joan 2019 en la categoria de crema i pinyons. Aquesta és la primera edició d’aquest reconeixement, en què han participat 50 forns i pastisseries del país. L’establiment gracienc ha apostat per barrejar la recepta tradicional amb nous sabors i textures amb un resultat innovador.

Cinc generacions tocant farina

Oriol Carrió ha estat més d’un mes imaginant una coca de Sant Joan reformulada. Ell i la seva germana, que ara són al capdavant de la Pastisseria Carrió, són la cinquena generació tocant farina. Primer, el rebesavi va començar a Manresa, després van passar per la Barceloneta i des de fa 36 anys són al carrer de Bailèn, 216.

Per fer la coca guanyadora del concurs Millor Coca de Sant Joan, ha adaptat la recepta de sempre, de fet les coques tradicionals continuen sent-ne les més venudes. “Les bases són de la coca tradicional, és una coca de brioix amb pinyons i crema però és un brioix que fa una doble fermentació per arribar a tenir una textura esponjosa. En el moment de l’acabat hem fet servir fruites seques i sucre bolado, que és com el del tortell de Reis, que li dona un toc cruixent final”, explica l’Oriol, que a més ha afegit avellanes als pinyons.

La coca de Sant Joan 2019 amb vainilla

La coca guanyadora també ha canviat la crema tradicional elaborada amb canyella i llimona per una crema feta amb vainilla que li aporta una aroma i un sabor molt característics. A més, amb la vainilla es poden reduir fins al 50 % els sucres de la recepta i permet fer una coca més saludable. Aquest ingredient i les avellanes han estat pel jurat determinants per donar-los el premi. Els germans Carrió asseguren que ha estat una sorpresa i que, ara, esperen que la clientela de sempre, del barri, opini el mateix que el jurat del concurs Millor Coca de Sant Joan 2019. També han guanyat en altres categories la pastisseria PaPanBread, de Lleida, a la millor coca creativa i el Forn Noé, d’Hostalric, a la millor coca tradicional de fruites.