El tortell són les postres més típiques del dia de Reis. La venda d’aquest dolç, fet principalment amb massa de farina, sucre i ous, no para de créixer. El seu origen data de l’època dels romans. Llavors, es feia amb dàtils i mel i, amb els anys, ha anat canviant fins ara, on trobem tot tipus de varietats. Tot i que el de massapà és el més venut —dos de cada tres són d’aquesta varietat—, les vendes d’altres farciments augmenten, principalment els de crema catalana i nata.

La base del tortell és una massa de farina, ous, sucre i llimona, en forma de cercle, sobre la qual es posen fruites confitades com meló, taronja i cireres, que simbolitzen les pedres precioses de les corones dels Mags d’Orient. La preparació es posa al forn durant uns 20 minuts.

A banda del farciment, en un tortell de Reis tampoc no hi poden faltar ni la fava ni la figura del Rei. El costum de posar una fava data del segle II dC i, diu la tradició, que qui la troba haurà de pagar el tortell.

Tot i que de tortells també es fan per altres celebracions —Sant Antoni, per exemple—, el de Reis és un dels més populars. De fet, cada 6 de gener és habitual veure cues davant de les pastisseries. Enguany, les previsions del Gremi de Pastisseria era vendre per aquestes dates uns 600.000 a la demarcació de Barcelona.