Els operaris han iniciat la instal•lació de noves bastides a Canyelles. Sis dels anomenats blocs A comencen ara les obres de rehabilitació a les façanes. Amb aquests ja són 22 els edificis que deixaran enrere els problemes de la carbonatació. Una patologia estructural dels edificis que ha provocat més d’un despreniment. MANUEL SÁNCHEZ, AV Canyelles “Son unos bloques que han tenido muchos problemas, y que hace no mucho tiempo aproximadamente hace un mes y medio ha caido una pieza des de un 11º piso, son unas piezas que pesan aproximadamente unos 40 quilos, y que reviste una gravedad superimportante.” En aquesta fase d’obres un dels blocs no només rehabilitarà la façana. Forma part del Pla europeu d’estalvi energètic. MANUEL SÁNCHEZ, AV Canyelles “El último bloque se ha cogido en plan piloto, para ver lo que significa realmente el ahorro energético cambiado también todas las ventanas y las persianas del bloque.“ Un cop acabin les obres, es farà un seguiment de l’estalvi energètic. Segons els tècnics, suposarà com a mínim una reducció del 30 %.

Amb aquests sis nous blocs ja en són 22, d’un total de 65, els edificis del barri que deixaran enrere aquesta patologia estructural. Dos han estat rehabilitats i els altres 20 estan en fases d’obres diferents. La rehabilitació que ara comença durarà uns vuit mesos, amb bastides que cobriran les 10 o 14 plantes de cada immoble. Aquesta fase d’obres inclou també reformes en un bloc, l’A16, que s’ha acollit a un pla europeu pel qual ha rebut una subvenció de 60.000 euros. Els seus residents veuran com no només se’ls renova la façana, sinó també com se’ls canvien finestres i persianes, amb un cost d’uns 600 euros per veí. Un cop acabin aquests treballs es farà un seguiment per comprovar si s’ha aconseguit, com es preveu, un estalvi energètic del 30 %.

Les façanes dels blocs de Canyelles estan afectades per carbonatació, un defecte estructural que suposa que la humitat penetra fàcilment fins als ferros interiors, que s’inflen i trenquen el formigó. La conseqüència són despreniments, com el que hi ha hagut ara. El Patronat Municipal de l’Habitatge va aprovar el 2009 un projecte per reparar els 65 blocs afectats per carbonatosi a Canyelles, amb una inversió d’uns 30 milions d’euros. El pla definia la gamma de colors i textures que es poden aplicar a les diferents tipologies d’edificis pendents de remodelar. El cost total d’aquestes obres l’assumeixen la Generalitat de Catalunya (60 %), l’Ajuntament de Barcelona a través del Patronat (25 %) i cadascun dels propietaris dels habitatges de les finques on s’hagin de fer reparacions (15 %).