L’anunci del projecte per fer accessible l’intercanviador de metro de Maragall ha sorprès a l’Associació de Veïns de la Torre Llobeta i Vilapicina. Fa més de 30 anys que reclama millorar la connexió entre les línies de metro 4 i 5, però no s’esperava que les obres oblidessin adaptar la sortida de Nou Barris, la més propera al Centre Integral de Cotxeres.

Per als veïns, és il·lògic que la sortida més propera a l’illa d’equipaments de l’avinguda dels Quinze es quedi sense ascensor ni escales mecàniques. “Ens trobarem que l’ascensor més proper del centre integral de salut estarà a 500 metres”, comenta Joaquim Forn, president de l’associació veïnal. “Per a una persona que va amb cadira de rodes o algú que va amb crosses això és tot un impediment”.

Les obres adapten només dues sortides

Fa un parell de setmanes, el Departament de Territori i Sostenibilitat va adjudicar les obres de l’intercanviador de Maragall per 8,8 milions d’euros. El projecte preveu construir un vestíbul nou a la Línia 4 més gran que l’actual, amb dos accessos al carrer, un a cada costat de la ronda del Guinardó. Aquestes entrades seran accessibles amb un ascensor, que connectarà el carrer i el vestíbul. Un cop a dins, altres dos elevadors portaran a les andanes de la línia groga.

En el cas de l’estació de la Línia 5, s’adaptarà l’accés del carrer de Ramon Albó. Actualment, aquesta entrada disposa d’escales mecàniques a les quals s’hi afegirà un ascensor. També es reconfigurarà l’espai interior i es posarà un ascensor per connectar amb l’andana.

Pel que fa a l’enllaç entre les dues línies, s’eliminaran les escales del passadís que connecten les dues línies a favor de rampes adaptades. Dos ascensors comunicaran els diversos nivells amb l’andana de la Línia 4 direcció la Pau.

La sortida dels Quinze, sense escales mecàniques ni ascensor

Les dues sortides de la Línia 5 situades als Quinze, però, quedaran tal com estan ara: sense escales mecàniques ni ascensor. Els veïns han expressat a la Generalitat i l’Ajuntament la seva sorpresa davant aquest oblit. Consideren necessari adaptar aquesta sortida perquè és la més propera als equipaments de Cotxeres, entre els quals es troba un centre de salut, un casal d’avis i una biblioteca.