Quan falten poques hores per a l’inici de la campanya de les municipals, el Gremi de Restauració ha engegat una campanya per alertar de les possibles conseqüències de les “polítiques antiterrasses”. S’anomena “Aixequem la persiana” i es tracta d’una sèrie de cinc curtmetratges de ficció. La idea principal és explicar què passaria a Barcelona si els bars i restaurants fessin vaga.

En un altre dels vídeos, per exemple, el protagonista és un cambrer que s’ha quedat a l’atur. En una altra de les seqüències es pot veure un grup de congressistes del Mobile que s’acaben menjant un entrepà a les escales del passeig Marítim, en trobar-se tots els bars tancats. Tot i que són situacions fictícies, des del Gremi afirmen que molts restauradors s’han plantejat en alguns moments del mandat una mobilització d’aquestes característiques.

El director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, ha lamentat “la manca d’empatia i de complicitat que han trobat en el govern municipal”. Per això, pensant en les eleccions del 26-M fan tres peticions als candidats a l’alcaldia: restablir el diàleg i el respecte envers el teixit associatiu, fer un canvi de rumb a Ciutat Vella (en relació amb l’ordenança de les terrasses) i que es retirin els més de 15 contenciosos interposats per l’incompliment d’aquesta normativa al districte.

Pallarols també ha explicat que els darrers anys els restauradors han pressionat per fer una vaga però des del gremi se’ls ha frenat perquè creuen que el que cal és “avivar l’entesa” amb el govern municipal “i no l’enfrontament”. El director del gremi també s’ha referit al possible tancament de diverses discoteques al passeig marítim. Ha qualificat la decisió “d’electoralisme evident” i la considera “d’una gravetat absoluta”.

Un conflicte que ve de lluny

Des dels inicis del mandat, l’any 2015, la relació entre l’Ajuntament i el Gremi de Restauració ha estat un estira-i-arronsa constant, sobretot pel que fa a l’aplicació de l’ordenança de terrasses al districte de Ciutat Vella. Els restauradors van forçar una comissió per analitzar “l’arbitrarietat” de  la regidora Gala Pin en aquesta aplicació. Des del govern municipal, però, sempre s’ha negat un excés de zel. De fet, des de la FAVB acusen l’executiu de tot el contrari, d’haver estat “poc contundent” amb el sector.