El maig ha començat amb el primer diumenge de botigues obertes de la temporada. Un dia de força afluència de compradors al centre de la ciutat, malgrat que l’ambient no era gaire agradable.

Les botigues de les zones més turístiques han apujat la persiana per intentar aprofitar la visita de turistes a la ciutat. En total, poden obrir els comerços de 17 barris de la ciutat considerats  turístics, i que  tenen permís per obrir cinc diumenges a l’any de forma excepcional. Els barris afectats es troben concentrats en cinc districtes: Ciutat Vella, l’Eixample, Sants-Montjuïc, Gràcia i Sant Martí. Enguany, els comerços de zones turístiques també podran obrir el 12 i 19 de maig, així com el 6 i 13 d’octubre. La resta de comerços hauran d’esperar fins al 30 de juny, el diumenge previ a l’inici de les rebaixes.

L’obertura dels diumenges de maig i octubre és l’aposta dels comerciants de Barcelona per desestacionalitzar les vendes i obrir més festius, fora dels típics en època de rebaixes o Nadal. Ja fa quatre anys que s’aplica la mesura, amb uns resultats desiguals. Malgrat tot, l’associació que representa aquests eixos comercials, Barcelona Oberta, ha fet un balanç positiu de la jornada. Asseguren que la gran majoria de comerços han apujat la persiana. I que això és una clara mostra que hi ha un gran interès per obrir més diumenges al llarg de l’any. En aquest sentit, tant demanen tenir un debat a fons perquè els liberalitzin els horaris i es puguin obrir més dies.

Hi ha comerços que obren tots els diumenges

Un dels punts on hi ha hagut més afluència de passejants ha estat el Born, on força comerciants no amaguen que per ells no ha estat un dia excepcional, ja que obren més diumenges al llarg de l’any. Aquest s’acullen a un buit legal, ja que el Tribunal Constitucional va suspendre l’articulat de la Llei Catalana del Comerç que fa referència a les restriccions horàries.