La Cambra de Comerç de Barcelona demana que el suport a la investidura de Sánchez exigeixi el dret a l’autodeterminació i la llibertat dels presos polítics. Assegura que són elements vitals per fer front al dèficit d’infraestructures de Catalunya i garantir l’estabilitat econòmica del país. 

El dèficit d’infraestructures: l’autodeterminació i l’alliberament dels presos polítics

La Cambra de Barcelona manifesta que “l’existència d’aquest dèficit només té sentit des de la voluntat d’un model espanyol que deliberadament ha volgut invertir arreu de l’Estat en detriment de Catalunya en les darreres dues dècades”. De fet, fa només uns dies que el president Quim Torra va fer referència al dèficit com a llaç sistemàtic del benestar de la societat catalana.

En la mateixa línia, la Cambra entén que aquest estudi evidencia que els 45.000 milions d’euros de dèficit podrien solucionar totes les mancances d’infraestructures denunciades fins ara (valorades en uns 15.000 milions d’euros) i disposar del doble restant. Els 30.000 milions d’euros restants, suggereixen des del Comitè, podrien usar-se per construir carreteres adequades i sense peatge, millorar les condicions dels serveis de Rodalies i ampliar-los més enllà de l’Àrea Metropolitana de la ciutat, entre d’altres.

Per aquest motiu, asseguren que és lògic que en cas de negociació per una independència efectiva, la part del dèficit que no s’ha executat es tingui en compte en les negociacions en tant que es tracta d’un deute d’Espanya amb Catalunya. En aquest sentit, exigeixen la resolució del conflicte polític i declaren que “el primer problema és el reconeixement del dret a l’autodeterminació del poble català”.

D’altra banda, la Cambra de Barcelona també ha volgut fer referència als presos polítics, la retenció dels quals, diuen, “perjudica l’estabilitat econòmica”. Creuen que l’empresonament dels líders catalans “no pot acceptar-se de cap manera des d’un país modern i avançat com Catalunya”.

Creixement de l’economia catalana

A més, han aprofitat el comunicat per remarcar la bona situació econòmica de Catalunya en els últims dos anys, tot i la complicació del moment polític i social del país. “Certament, aquests dos anys l’economia catalana ha crescut molt més que l’europea, s’ha internacionalitzat més que mai amb rècords en exportacions, en turisme i un molt bon nivell d’inversió estrangera”, sentencien.