Com cada inici d’any, aquest 2020 implica alguns canvis de tarifes en molts dels serveis públics de la ciutat.

Tarifes i títols de transport nous

El transport és el servei amb més canvis de cara a l’any vinent. No només variaran les tarifes, sinó la concepció del transport, que vol premiar els usuaris habituals amb rebaixes de preu i penalitzar els que en fan un ús més esporàdic. Des que es va anunciar, el canvi va aixecar nombroses crítiques, especialment per la desaparició de la T-10, que van fer que, posteriorment, s’anunciés la creació de la T-Familiar, un bitllet que permet els viatges multipersonals.

A banda d’això, neixen tres títols més: la T-Casual, la T-Usual i la T-Grup. La primera substitueix també la T-10, però amb la variant de ser unipersonal i implica un augment de preu. La T-Usual és una substitució amb rebaixa de la T-Mes actual, mentre que la T-Grup neix de zero i es tracta d’un bitllet multipersonal de fins a 70 viatges.

Pel que fa al servei de Rodalies, Renfe apujarà el preu dels bitllets de tots els trens. Durant el 2020, els trens de Rodalies i regionals pujaran un 1 %, mentre que l’AVE i els trens de llarga distància s’incrementaran un 1,1 %. Tot i això, els preus de Rodalies i regionals no són intercomunitaris i els fixa la Generalitat de Catalunya com a titular del servei.

A més, cal recordar el naixement de l’AVE de baix cost, que oferirà bitllets d’entre 10 i 60 euros per a viatges Madrid-Barcelona i començarà a operar el proper 6 d’abril.

Pel que fa al preu del taxi, el Consell Metropolità de l’AMB ha pactat apujar-ne un 1,1 % la tarifa. A més, s’ha eliminat la tarifa T3, la de preu tancat. Sí que es mantenen, però, la tarifa diürna (T1) i la de caps de setmana (T2). Alhora, s’ha acordat suprimir el suplement de maletes.

El preu de l’aigua, enmig del debat de la remunicipalització

L’AMB ha aprovat una rebaixa de gairebé el 5 % en la tarifa de l’aigua en 23 municipis. Concretament, les localitats gestionades directament a través d’Aigües de Barcelona, l’Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l’Aigua. A banda de Barcelona, se’n beneficiaran altres localitats com l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Cornellà o Santa Coloma de Gramenet.

Tot i això, el reflex en el rebut serà gairebé imperceptible perquè tot i la rebaixa del preu de l’aigua, en paral·lel, s’ha encarit un 5 % la taxa metropolitana de tractament de residus, que es cobra a través de la factura de l’aigua.

Canvis en les tarifes d’electricitat i gas

En referència als preus de l’electricitat, es prorrogarà per al 2020 la part regulada del rebut, que suposa el 41,14 % de la factura elèctrica. Aquesta mesura neix de l’aprovació del Govern espanyol, tot i que amb el nou any ha d’entrar en vigor una reforma de la tarifa elèctrica, que acabarà de ser determinada per la CNMC. Actualment, encara no s’han establert els preus nous. De totes maneres, es preveu una possible rebaixa de la tarifa.

A més, la nova proposta inclou el repartiment de les tarifes en sis períodes —actualment només n’hi havia dues— per a l’energia i també sis en el cas de la potència (a excepció de la 2.0TD). A més, s’incorporen períodes horaris nous depenent del dia i el mes.

I pel que fa a les tarifes del gas, la TUR (tarifa d’últim recurs) de gas natural baixarà un 4 % de mitjana a partir de l’1 de gener del 2020 en comparació amb el darrer trimestre del 2019.

A banda d’això, el 20 de desembre, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar en ple municipal l’increment i baixada de diferents impostos i taxes de cara al proper any.