(ACN) El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha assegurat que el “responsable final” de la setmana de protestes i aldarulls que es van succeir a Catalunya la darrera setmana “és l’Estat per no voler dialogar”. “Les imatges de violència, si hi hagués hagut resposta de l’Estat a seure a dialogar, s’haurien minimitzat”, ha afirmat, al temps que ha diferenciat entre la protesta per la sentència a l’Aeroport i la vaga amb els aldarulls que hi van haver principalment a les nits. Amb tot, Canadell ha afirmat que l’impacte sobre l’economia catalana “no ha estat important”, tot i reconèixer que sí que ho ha estat per al comerç i el sector hoteler del centre de Barcelona.

Canadell ha reconegut que l’impacte al centre de Barcelona ha estat “molt alt” i ha parlat del 30 %, però ha insistit que en el conjunt del país “no tindrà un impacte extraordinari”. Ha assegurat que des del sector li han dit que quan hi ha una situació d’aiguats també tenen baixades de les vendes que poden ser d’entre el 30 i el 40 %. “Durant l’any aquestes coses passen”, ha declarat. Per això, ha dit que ara per ara no estan preocupats, però que si continuessin potser sí que ho estarien.

Sí que ha dit que és probable que la imatge del país hagi quedat malmesa i ha reconegut que s’han produït cancel·lacions. Malgrat tot, ha afirmat que es tracta d’una “petita retracció” que no comportarà caigudes importants en el conjunt. “D’aquí a l’estiu, si les coses s’han calmat, ni ens en recordarem”, ha manifestat.

Canadell en responsabilitza Sánchez

El president ha insistit a culpar-ne l’Estat i ha afirmat que si es tornen a produir aldarulls “és perquè l’Estat no seu a negociar”. “Tots els comerciants haurien de sortir al carrer i dir a Sánchez que segui a negociar, perquè aquest és el problema de fons”, ha declarat. Per Canadell, és com si a l’Estat “no l’impacti el que passa aquí” i ha afegit que vol pensar que és per la campanya electoral.

Com ja va fer dilluns, Canadell ha titllat d'”irresponsable” que Sánchez no hagi agafat el telèfon al president del govern, Quim Torra. I ha exigit a les institucions “que hi hagi estabilitat política”. “Aquesta situació que vivim a Catalunya està provocada per la manca de diàleg de l’Estat i aquesta setmana ho podem dir amb més intensitat”, ha declarat.

Canadell ha defensat que la reacció de la societat civil a la sentència del Tribunal Suprem (TS) per l’1-0 va ser la protesta a l’aeroport del Prat i la vaga i l’ha desvinculada dels aldarulls a partir de dimarts. En el cas de l’aeroport, ha puntualitzat que “la gent es manifestava pacíficament” i que quan hi va haver càrregues policials va arribar la “violència”, tot i reconèixer que finalment hi va haver “per les dues parts”.