El president de la Generalitat ha dedicat el missatge institucional de Cap d’Any a la sentència condemnatòria del judici del procés i als problemes que la societat catalana ha d’afrontar en matèria de “drets, benestar, progrés i justícia“. Quim Torra ha afirmat que “l’any que deixem enrere és un any ple de dificultats, en què els catalans hem viscut en una democràcia segrestada“. Torra s’ha referit al judici del procés: “El 2019 hem constatat amb més evidències que mai la cara autoritària de l’Estat espanyol. El món ha pogut veure un judici de vergonya, una autèntica farsa jurídica, que va acabar amb una sentència amb més de 100 anys de presó contra persones demòcrates i pacífiques, que ja fa més de dos anys que viuen privades de llibertat”.

Respecte a la inhabilitació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pels llaços grocs, Torra ha dit: “L’Estat espanyol ha de saber que els presidents els nomena i els destitueix el Parlament; és a dir, els únics representants legítims de la ciutadania. I no permetré ni acceptaré que un tribunal (i encara menys una junta política) suplanti la sobirania dels catalans“.

El president també ha recordat la seva disposició absoluta al diàleg en el seu discurs: “Però amb diàleg vull dir continguts concrets i compromís de solucions polítiques i democràtiques. No hi ha cap solució política que no impliqui reconèixer el dret a l’autodeterminació“. Quim Torra ha reflexionat, a més, sobre l’actuació interna: “No podem tornar a caure en el parany d’enganyar-nos a nosaltres mateixos. El 2020 és l’any de dir-nos la veritat. Cal que, amb la més profunda honestedat, reprenguem el rumb i recuperem la iniciativa per traçar un horitzó il·lusionant per a tothom”. I ha afegit: “Cal recuperar el sentit de la unitat que ens va permetre fer el referèndum de l’1-O”.

“La repressió no s’ha aturat ni un sol dia”

El president de la Generalitat ha denunciat l’actitud de l’Estat espanyol sobre la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TSJUE): “Cal que s’alliberi immediatament el vicepresident Oriol Junqueras i també, en conseqüència, que es declari la nul·litat del judici al procés”. Quim Torra considera que “la repressió no s’ha aturat ni un sol dia” i n’ha explicat alguns fets: “S’han empresonat persones vinculades a l’independentisme sense proves i amb interrogatoris que hem exigit saber en quines condicions s’havien produït”.

“L’emergència climàtica i la pobresa energètica són dues prioritats inexcusables”

En el missatge institucional, el cap de l’executiu català ha afirmat que Catalunya té els desafiaments que qualsevol país del món haurà de resoldre de manera urgent, pels quals assegura que “l’emergència climàtica i la pobresa energètica són dues prioritats inexcusables”. Quim Torra ha instat a continuar mantenint “el bon nivell dels indicadors econòmics, de creació de riquesa, de creixement de les exportacions o de disminució de l’atur”, i ha afegit que “caldrà posar tota l’atenció en les persones més vulnerables o en risc exclusió social”. Torra ha denunciat, però, la falta de finançament per dotar l’Administració dels serveis públics que li corresponen: “L’asfíxia financera i inversora i el dèficit d’infraestructures són un llaç constant i sistemàtic per al benestar de la societat catalana.”.

A continuació podeu recuperar el missatge institucional complet.