Des de l’inici de l’estat d’alarma, al mes de març, les imatges més habituals del port de Barcelona, amb grans creuers i milers de passatgers, no s’han tornat a repetir. El Govern espanyol ha prohibit aquesta activitat turística i, tot i que el sector demana que es reprengui, algunes entitats i associacions de Barcelona veuen amb bons ulls la decisió. Per exemple, l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic, que fa anys que denuncia els impactes d’aquesta activitat en l’àmbit social, laboral i climàtic.

Considera que l’activitat de creuers és nociva per a la ciutat. Assegura que hi ha precarietat laboral, que perjudica el medi ambient i que no beneficia la ciutat perquè genera fluxos de molta gent en molt poc espai de temps. A més, critica la saturació i col·lapse que genera a l’espai públic. Daniel Pardo, membre de l’associació, reivindica que els creuers turístics no tornin a Barcelona: “No té ni cap ni peus tornar a aquell model. Si una cosa positiva podem treure de tot el que ha passat és que hem de desfer-nos dels sectors que ja eren nocius i que amb l’escenari actual de pandèmia ho són encara més”.

“Els creuers són perillosos pel risc de contagis”

A totes les crítiques ara se n’hi suma una de nova. Des de l’Assemblea de Barris apunten que “els creuers són perillosos pel risc de contagi” i es remeten a situacions viscudes durant l’estat d’alarma. Per exemple, el creuer Fantasia, que  va estar dies navegant per l’oceà Atlàntic amb la incertesa de trobar un port on suspendre la ruta prevista; el Costa Deliziosa, que va acabar el viatge a Barcelona després de 15 setmanes de navegació, o el Seven Seas Navigator, que van tenir un cas positiu a bord.

L’Assemblea aposta reconvertir el sector turístic

Pardo apunta que un dels problemes de la ciutat és el monocultiu econòmic, que en caure de cop i volta ha generat un crisi socioeconòmica: “L’economia depenia excessivament del turisme i ara molta gent s’està quedant al carrer”. Per això, l’Assemblea de Barris aposta des de fa temps per reconvertir el sector turístic i diversificar l’economia. Asseguren que el primer pas és encarregar-se de la massa de treballadors i facilitar que es formin per ocupar llocs en altres sectors.