El Mercat de Santa Caterina regularà l’accés de grups de visitants amb l’objectiu de preservar el normal funcionament de l’equipament. Els grups tindran prohibida la visita tots els divendres i dissabtes des de l’abril i fins a l’octubre durant tot l’horari d’obertura del mercat —de 8 a 20 h—. Es considerarà grup organitzat el format per 15 persones o més i amb un guia o informador que els fa la visita. La xifra s’ha fixat en funció dels informes que mostren que, tenint en compte l’amplada dels passadissos del mercat, una concentració de més de 15 persones és suficient per impedir el pas dels clients per l’interior.

L’exemple de la Boqueria

La mesura entrarà en vigor aquest mateix divendres, 10 d’agost. A més dels grups de més de 15 persones, el personal de seguretat també podrà fer marxar col·lectius més petits si provoquen aglomeracions o obstrueixen els passadissos. També s’impedirà el pas a grups o visitants individuals que toquin o manipulin els aliments o productes exposats per fer-ne fotografies, mengin o beguin als espais no destinats a aquests usos o provoquin soroll.

La regulació de grups és una iniciativa que ja es va implantar al Mercat de la Boqueria i que l’Associació administrativa de Concessionaris del Mercat Santa Caterina també havia demanat. La voluntat és evitar l’entrada de grans grups de turistes perquè no canviï el model actual de mercat de barri.

De la seva banda, alguns comerciants expliquen que els grups grans de turistes “entorpeixen la vida del mercat”, i assenyalen que l’únic que fan és “creuar el mercat”. D’altres, en canvi, reconeixen que no els són molests perquè “marxen ràpid” i en alguns casos també compren.

El mercat cobert més antic

El Mercat de Santa Caterina es va construir entre els anys 1844 i 1848 i és el mercat cobert més antic de Barcelona. Es va sotmetre a una reforma integral entre el 1997 i el 2005. Ara, disposa d’una seixantena de parades de fresc, més un autoservei, una zona de restauració i quatre parades de no alimentari.