La intenció inicial dels actuals propietaris, però, no era convertir el local en un pub sinó en un restaurant de tapes després de fer-hi reformes. L’immoble està dividit en dues finques, que volien unir enderrocant la paret central que les separa. L’Ajuntament no va donar permís per fer les obres i per això la propietat ha optat, segons ha explicat Diego Buigas, representant de la propietat, per canviar la idea de negoci pel d’un pub irlandès. 

“Lamentablement, ‘la casa’ de Serafí Pitarra no està protegida, mentre que la finca del costat sí que ho està”, argumenta Buigas. Per aquest motiu, de moment no es podrà ampliar el local però sí fer canvis a l’actual restaurant. La propietat afirma que la intenció és mantenir l’espai de la rebotiga, que va servir durant el segle XIX a Serafí Pitarra (sobrenom de Frederic Soler) de punt de trobada amb personalitats del moment. Això sí, el responsable admet que caldrà fer reformes en alguns espais “per fer-los accessibles”.

“No vam comprar un museu”

El representat de la propietat també ha volgut remarcar que el local de sempre ha estat destinat a fer negoci i que aquest també és el seu objectiu: “No vam comprar un museu”, ha assegurat. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, va explicar aquest dilluns que per al mateix dia del tancament hi ha prevista una reunió amb la propietat i que el consistori estudia com protegir el Restaurant Pitarra.

Segons Josep Maria Roig, president Associació Establiments Emblemàtics, el local no està catalogat perquè “el districte aleshores no ho va demanar” i considera que ara l’única solució seria que el restaurant es declarés Bé Cultural d’Interès Nacional “per poder-lo expropiar”, cosa que considera poc probable.