La secció de joves de la UGT, Avalot, denuncia que el nombre de joves que marxen a l’estranger per buscar una oportunitat laboral no para de créixer. Segons el sindicat, el 2018 les persones d’entre 15 i 34 anys residents fora de l’estat són 76.658. Representen més d’un 25 % del total de persones emigrades i, si es compara amb dades del començament de la crisi, el 2009, són més del doble que aleshores, quan la xifra era de 35.550.

El gruix més important ha marxat de la demarcació de Barcelona, 60.545 persones, i d’aquestes, més d’un 60 % són de Barcelona ciutat. En comparació amb el 2009, el nombre de joves procedents de la demarcació i residents a l’estranger s’ha incrementat en un 117 %. Es tracta sobretot de joves d’entre 15 i 29 anys i la destinació preferida és l’Argentina, seguida de França i Alemanya.

Joves sobrequalificats i amb contracte temporal

Segons la UGT, la situació s’explica no només per l’elevat atur sinó també per la mala situació del mercat laboral, amb dificultat d’accés, males condicions salarials i contractes temporals o a jornada parcial. També remarquen que, entre els que tenen feina, molts estan sobrequalificats (37,9 %), és a dir, que fan feines que requereixen un nivell d’estudis inferiors als que tenen.

La portaveu d’Avalot, Elena Ferrero, qualifica la situació de “molt preocupant” i reclama mesures de foment de l’ocupació juvenil per evitar que continuïn marxant. Entre els canvis que reivindiquen, veuen fonamental derogar la reforma laboral.