Amics de la Rambla creu que el descens del turisme per la crisi del coronavirus és una oportunitat perquè els barcelonins recuperin la Rambla i la redescobreixin. El president d’Amics de la Rambla, Fermín Villar, ha explicat a betevé que estan preparant rutes i visites en punts emblemàtics del passeig que començarien al juliol, si s’avança com està previst en les fases de la desescalada. Villar assegura que ja n’han parlat amb l’Ajuntament i que hi ha bona sintonia. Es tractaria d’establir una col·laboració conjunta publicoprivada com ja es fa amb el Tast a la Rambla, una iniciativa gastronòmica que es fa cada mes de juny i que ara es treballa per poder-la recuperar al setembre.

Rutes de teatre, literàries i de comerços emblemàtics

Aquestes rutes que prepara Amics de la Rambla estan pensades per a un públic familiar, però també per als més joves. “Hi ha una generació que ha nascut a la Barcelona turística i que no trepitja el passeig”, lamenta Villar. Seria, per tant, una bona oportunitat per descobrir o redescobrir un passeig amb les golondrines, el Museu de Cera i els còctels de Boadas o veure les vistes des de dalt de tot del monument de Colom. Algunes de les rutes que es proposen, la dels teatres, la literària o la dels comerços emblemàtics, ja s’havien fet i ara es tractaria de recuperar-les. També s’està parlant amb els hotels del passeig per poder incloure ofertes per passar-hi un cap de setmana. “La Rambla és un dels cinc carrers més famosos del món i no pot ser que la gent de Barcelona l’estigués perdent”, es lamenta Villar.

“Els locals de restauració s’hauran d’adaptar”

Villar també creu que els locals de restauració de la Rambla hauran de “fer els deures” i ajustar l’oferta al públic català, com alguns ja han començat a fer aquests últims dies. “La nostra utopia és que sigui normal que segui un turista amb un matrimoni barceloní al costat”, explica. El president d’Amics de la Rambla creu que en els propers mesos hi haurà canvis al passeig i que els establiments, també els destinats únicament als turistes com els de records, hauran de canviar si no volen tancar.

Una proposta inclosa en el projecte de reforma de la Rambla

L’arquitecta i responsable de la reforma de la Rambla, Itziar González, veu amb bons ulls la proposta d’Amics de la Rambla, la qual li “recorda bastant” algunes de les idees que van sorgir en un debat cooperatiu per redactar el projecte de remodelació del passeig, en el qual també va participar Villar. “La concreció de fer rutes em sembla una opció però no l’única”, assenyala González. De fet, l’equip de l’exregidora de Ciutat Vella va entregar a l’Ajuntament 53 propostes per a la Rambla que preveien “una operació cultural molt ambiciosa que reivindiqués la cultura de base i l’art de carrer”.

L’exregidora de Ciutat Vella recorda a l’Ajuntament que és qui “té la missió de rescatar culturalment la Rambla de forma permanent i no només ara” i aposta per una estratègia que vagi més enllà de les visites perquè “la Rambla té molta potència per conformar-nos amb aquestes rutes”.