(ACN) Les immobiliàries detecten un canvi en les cerques dels usuaris, i el confinament en podria ser el responsable. El teletreball i fer més vida a casa han fet que moltes persones es replantegin en quin tipus d’habitatge volen viure. Cases amb jardí i fora de les grans ciutats són algunes de les preferències d’aquesta nova tendència que, si arriba a confirmar-se, podria canviar el futur del mercat immobiliari.

Segons el cap d’estudis d’Idealista, Fernando Encinar, abans de la pandèmia, un 44,1 % de les cerques d’habitatge es concentraven a les capitals de província de l’estat. Des del decret de l’estat d’alarma, la xifra s’ha reduït fins al 38,8 %. “Durant la quarantena moltes persones s’han adonat que preferirien viure en zones menys cèntriques a canvi de disposar de més metres quadrats, major lluminositat, jardins o terrasses“, afirma.

Efecte sobre el valor de l’habitatge

El desplaçament de la demanda fora de les grans ciutat podria implicar un augment dels preus en aquests municipis. “Si hi ha pressió de la demanda, pot ser que, en no tenir una oferta addicional d’obra nova, els preus pugin”, ha advertit Òscar Gorgues, gerent Cambra de la Propietat Urbana, amb relació al comportament de les rendes als municipis. Això sí, aquest no seria un canvi immediat: “Em sembla difícil, com a mínim a curt termini, que impacti de forma molt consistent sobre els preus”, diu Marta Vilana, directora de l’Àrea Residencial de la immobiliària Forcadell.

En aquest sentit va també l’opinió de Gorgues, que considera que si la la tendència segueix en aquesta línia, encara tardaran un temps a fer-se efectives les conseqüències: “És una decisió que es pren amb calma perquè si tens un pis a Barcelona, primer l’has de poder vendre i fins que no es reactivi primer el mercat de Barcelona i el puguis vendre no aniràs a buscar un altre habitatge.”

A Barcelona no baixarien els preus

A Barcelona, però, tot i que es consolidi aquesta nova dinàmica, seria molt difícil que baixessin els preus. El que si podria passar és que s’estabilitzessin. Gorgues considera que Barcelona té un mercat “molt estable”, amb molta demanda i un “atractiu especial” per als joves i les persones que no hi viuen.