Viatjar damunt d’una autocaravana es perfila com una fórmula atractiva per a les vacances d’aquest estiu, marcades per la crisi del coronavirus.”És el mètode de viatge més segur que hi ha perquè ets a casa teva”, destaca Joan Mata, vicepresident d’ASEICAR (Associació Representativa de Distribució d’Elements de Caravaning). En xifres, segons l’associació, aquest interès per viatjar en autocaravana es traduirà en un augment del 40 % del lloguer d’aquests vehicles. Ara bé, ASEICAR també assegura que hi haurà moltes companyies que, malgrat atreure nous clients, tancaran l’any 2020 amb pèrdues.

El sector subratlla que èpoques bones per al lloguer d’autocaravanes, com l’1 de maig o Setmana Santa, “es van enfonsar”, com explica Ignasi Anson, encarregat de la delegació a Barcelona d’E-vans. “Ara l’autocaravana tindrà més sortida”, afegeix, després que l’empresa ha començat a rebre una allau de trucades. “Hi ha gent que ho comença a veure com la solució per passar les vacances que no tenien previstes”, conclou Anson.

Fomentar el turisme de km 0

La crisi de la covid-19 ha sacsejat amb intensitat el sector turístic, per això algunes empreses ja s’han organitzat per crear associacions i fomentar el turisme de quilòmetre zero. Cargoling, una empresa de lloguer de càmpers, ja hi treballa. Úrsula Barri, cofundadora i sòcia de l’empresa, afirma que “és important fomentar el lloguer a empreses d’aquí, i no a grans multinacionals“. A més, demana “algun tipus d’ajuda per part del govern”. De fet, en la línia de promoure aquest nou tipus de turisme de proximitat, l’empresa treballa en noves rutes, explica Barri: “Pel Montseny, el Maresme, el Garraf… Llocs bonics que tenim a prop i als quals no estem acostumats a anar”.

Nous clients que provaran l’experiència

La fundadora de Cargoling ha “detectat un augment de gent no acostumada a anar amb càmper” que, donades les circumstàncies, aquest any provaran l’experiència. A alguns dels “usuaris se’ls han cancel·lat vols a altres països”, explica, i “aprofitaran per mantenir la destinació però fer el trajecte per carretera”.