Les obres al Mercat de l’Abaceria es reinicien aquesta setmana amb el muntatge de les bastides que han de permetre iniciar el desamiantatge de l’antic mercat el dilluns 3 de febrer. Les tasques per retirar l’amiant començaran per la nau lateral de la travessera de Gràcia. Posteriorment, es continuarà pel lateral del carrer de Puigmartí i, finalment, s’acabarà per la gran nau central. Es preveu haver desmuntat tota la teulada el mes de maig.

Bombolles de contenció

El procediment que se seguirà per retirar les plaques de fibrociment són les anomenades bombolles de contenció. Són compartiments estancs i al buit que eviten que les fibres d’amiant s’alliberin a l’ambient. Funcionaran amb uns depressors, actius les 24 hores del dia, que buidaran l’aire de les bombolles on treballaran els operaris.

Un any i mig de retard

Els comerciants del Mercat de l’Abaceria es van traslladar al mercat provisional el juliol del 2018. Estava previst començar les obres per enderrocar-lo la tardor d’aquell mateix any però els dubtes sobre el pla de treball per retirar l’amiant i la pressió veïnal, amb la creació de la Plataforma Afectats per l’Abaceria, van dur l’Ajuntament a replantejar el procés de desamiantatge i a optar pel mètode de la bombolla, més segur.

Comerços tancats i degradació de l’entorn

El retard en l’inici de les obres i el tancament del mercat han provocat un descens de les vendes als entorns de l’Abaceria. Això ha dut molts negocis a abaixar definitivament les persianes. I els que aguanten ho fan com poden amb l’esperança que quan s’inauguri el mercat nou les coses canviïn. Els únics comerços que no han notat el tancament del mercat són els d’alimentació.