Els veïns i comerciants de l’entorn de l’antic Mercat de l’Abaceria han començat a respirar tranquils. Fa tres mesos es van unir en la Plataforma Afectats per l’Abaceria per demanar més garanties de seguretat al districte i l’Institut de Mercats, davant la retirada d’amiant de l’equipament de la travessera de Gràcia.

Els veïns, satisfets amb les taules de seguiment

A partir de la petició de la plataforma, durant aquests mesos s’ha convocat una taula de seguiment en què els veïns i comerciants de la zona han estat informats de l’estat del projecte d’obres del mercat. En aquestes reunions també hi ha participat el tècnic higienista Lluís Mallart, especialista en el tema. La darrera trobada ha estat aquest mes de juny, en què han estat informats del nou pla de desamiantat i del calendari que garantirà les mesures de seguretat que demanaven. Segons Jeroni Llorca, de la Plataforma Afectats per l’Abaceria, “el veïnat ara es troba en una situació de confiança i d’esperança que els treballs es facin correctament”.

Es col·locaran tres bombolles d’aïllament

Després de la troballa d’unes sotacobertes d’amiant, que no s’havien previst en el projecte inicial de desamiantat, s’ha hagut de redactar un nou pla que ha endarrerit les obres. Aquest nou pla preveu que les condicions de seguretat específiques per la retirada d’aquestes plaques, que podrien alliberar fibres d’amiant, s’ha de fer a partir de l’aïllament de les zones de treball. Per això planteja la col·locació de tres bombolles o embolcalls i el control constant de possibles emissions, així com unes normes concretes per protegir la seguretat dels treballadors. A banda d’incloure les plaques de les cobertes al nou projecte, també s’ha fet un inventari total dels elements d’amiant o fibrociment del Mercat de l’Abaceria pels quals caldrà tenir precaució durant la seva retirada.

Les obres començaran al novembre

A partir del nou pla, l’empresa adjudicatària establirà els últims detalls del procés de retirada de l’amiant. En els pròxims dies s’obrirà el concurs perquè es presentin les empreses especialitzades en la matèria. Després d’aquest procés de licitació i adjudicació està previst que les obres de desamiantat del mercat comencin al novembre i tinguin una durada de cinc mesos.

Es faran mesuraments addicionals

Mentre durin les obres del mercat, se seguirà convocant la taula de seguiment amb la Plataforma d’Afectats per l’Abaceria. A més, s’ha establert una altra col·laboració amb els veïns que ha estat molt ben rebuda. Durant tot el procés de retirada, es duran a terme mesuraments complementaris als que preveu el projecte, a cinc balcons de veïns de la zona. Es faran amb la tècnica de la microescòpia electrònica i s’analitzaran en un laboratori francès. Els primers mesuraments es faran el 15 de juliol, abans que hagin començat els treballs, per poder fer una comparativa més endavant.