Calen molts passos per poder fer un tortell de Reis i en els forns i pastisseries de la ciutat ja fa dies que hi treballen.”Un tortell és un procés llarg, com tot el que porta massa mare, el procés normalment és de 12 hores i sempre amb una base del dia anterior”, explica Jaume Bertran, responsable del forn Mistral.

A Catalunya, el tortell tradicional és el de massapà però molts establiments hi introdueixen variacions com els tortells de nata, de trufa o de crema. En qualsevol cas, en el farcit sempre s’hi amaga la figureta del rei i una fava, per qui pagarà el tortell.

Horaris especials

Els dies previs a la celebració del dia de Reis als forns i pastisseries de Barcelona s’hi fan moltes hores extraordinàries i sovint s’alteren els horaris d’atenció al públic. Al forn Mistral, per exemple, calculen que prepararan uns 600 tortells que tindran a punt per coure el mateix dia que els venguin. En el seu cas, obriran diumenge fins a les 21 h però, en canvi, dilluns tancaran.

El millor pa de pagès

El forn Mistral també ha estat reconegut amb el premi al millor pa de pagès català del 2019. Es tracta d’un guardó que entrega el Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català amb l’objectiu de donar a conèixer la professionalitat dels flequers catalans.