Dels prop de 50 comerços de tota la vida que hi havia al carrer de la Riera Alta, al barri del Raval, només quatre han sobreviscut a l’època del comerç digital i dels grans magatzems. És el cas de la botiga de joguines Morera, un comerç que va obrir portes als anys 70 amb Enrique Morera, un veí del Raval i comerciant de joguines. La família Morera va tenir fins a tres botigues de joguines, tot i que actualment dues ja han abaixat les persianes.

Després de prop de 50 anys, la filla del matrimoni, la Fabiola Morera, segueix al capdavant del negoci familiar. Ara per ara, però, afirma que té complicacions per poder tirar endavant. Afirma que l’aparició de les grans superfícies i de la venda per internet està ofegant els petits comerços de barri fins al punt d’haver de plantejar-se tancar, “és un any molt dolent, de fet en portem tres però aquest últim ha estat horrorós. Ara he de fer números, venir a treballar i haver de posar diners, em sap greu però no és viable”, assegura la Fabiola Morera.

Afirma també que les administracions els han deixat de banda i que han permès que la gran part de les botigues tradicionals acabin tancant. Una visió contrària a la de l’Ajuntament que, durant el 2019, va mostrar la voluntat d’atreure comerç de proximitat mitjançant un concurs de vuit locals de protecció oficial a Ciutat Vella.

El veïns troben a faltar el comerç de proximitat

Els veïns també troben a faltar el caliu d’un teixit comercial de proximitat. “S’ha perdut aquest caliu de venir a parlar, no tinc això però et puc oferir allò, el que et coneguin pel nom, totes aquestes coses.”, explica una veïna. El veïnat alerta que en els últims anys al barri només s’han obert negocis com ara fruiteries i botigues de conveniència 24 hores. Troben a faltar, diuen, un comerç més variat, com el tenien ara fa uns anys.