Tres bodegues de Sant Martí han estat seleccionades en el marc d’una iniciativa que preveu preservar-ne més d’una trentena a la ciutat. Són les bodegues Cala, Sopena i Carol.

Vermut a locals amb història

L’Ajuntament ha suspès les llicències i permisos d’obres perquè no s’hi puguin fer modificacions mentre s’estudia si entren al catàleg de protecció d’establiments emblemàtics. La suspensió tindrà una durada d’un any, període en què el consistori ha de decidir quines bodegues obtenen la protecció. També s’elaborarà un pla urbanístic que especificarà les condicions de conservació i manteniment de cada comerç. Molts d’aquests locals s’han reinventat, sense perdre l’essència, aprofitant que fa anys que fer el vermut té molts adeptes.

La Bodega Carol

Els propietaris entenen la necessitat de la suspensió de llicències i veuen interessant la iniciativa. “El treballador és proper, el menjar és compartit. Es protegeix el patrimoni no només immobiliari sinó també el social i el gastronòmic”, afirma l’Albert García, de la Bodega Carol, situada al carrer d’Aragó amb Independència. Els propietaris actuals de la Bodega Carol han conservat l’estètica de l’indret, però n’han capgirat l’oferta. Ara proposen tot tipus de menjar i beguda a preus assequibles, una fórmula que sembla que serà l’única que permetrà mantenir oberts aquests locals.

La Bodega Sopena

També al barri del Clot, al nucli històric, es troba un altre local molt popular on la gent del barri fa el vermut: la Bodega Sopena. L’establiment es troba al carrer del Clot, 55. “Els locals petits i mitjans són els que donen vida i fan maca la ciutat. És el que es viu realment a Barcelona. No vius dins d’un centre comercial”, afirma Ferran Sopena.

La Bodega Cala

El darrer establiment del districte de Sant Martí que té molts punts per entrar al catàleg de protecció d’establiments emblemàtics és la Bodega Cala, situada al carrer de Pere IV, 460, al barri de Provençals del Poblenou. “Nosaltres anem fent, anem sobrevivint. Tampoc és un lloc de superluxe. Aleshores clar, els impostos pugen però nosaltres no podem cobrar gaire”, afirma el responsable de l’establiment, Juan Antonio González.

En espera de veure si entren o no al catàleg, els cellerers veuen amb bons ulls una iniciativa que ha de servir per conservar uns establiments que en moltes ocasions estan a l’entorn del segle d’història.