(ACN) La crisi del coronavirus ha suposat una davallada de públic i facturació sense precedents als teatres de Barcelona l’any 2020. La xifra final d’espectadors a la capital ha acabat sent d’1.150.000, és a dir, menys de la meitat dels 2,6 milions del 2019.

La facturació total s’ha quedat en 32,7 milions d’euros, una baixada del 52% en comparació amb els 68,7 milions d’euros recaptats l’any anterior. Ho recull en un informe l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA).

Davallada també en equipaments públics

Fins i tot als equipaments públics la frenada de l’activitat és evident: els ingressos propis al TNC han retrocedit fins a un 58 % des del març passat, i han minvat 1,46 M. A més, en aquesta temporada anòmala el nombre d’abonaments també ha caigut; de moment, a la meitat.

Teatre Nacional de Catalunya
Teatre Nacional de Catalunya

Pèrdua de talent

La presidenta d’ADETCA, Isabel Vidal, argumenta que el sector s’ha “aprimat” en capacitat d’arriscar, d’invertir i de programar. Apunta que els constants aforaments limitats i mesures que han de complir són un impediment a l’hora d’assumir contractacions. Vidal lamenta que ja hi ha hagut pèrdua de talent, perquè hi ha gent que “s’ha hagut de buscar la vida” i ja no es dedica a ser actor o actriu, per exemple”.

“Volem que es programin més espectacles”

El sector privat demana “per tirar endavant” un esforç de “contractació pública”, sobretot per part dels equipaments municipals de tot el territori, demana Vidal. “Hi ha espais que encara estan amb la política de no obrir” si no els surt a compte, subratlla. La directora diu que “el sector no vol més subvenció, vol que es programin més espectacles”, i afegeix que aquesta és l’única manera de generar contractació.