La ministra de Sanitat, Carolina Darias —que va substituir Salvador Illa—, ha confirmat una baixada ràpida de la corba a Espanya des del pic de la tercera onada del coronavirus, a finals de gener. Ara, però, les comunitats autònomes afronten un alentiment d’aquesta davallada de contagis. Per això, la titular de Sanitat ha demanat que la desescalada sigui gradual. Ho ha fet aquest dimecres en el marc del Consell Interterritorial, una trobada setmanal entre el govern central i les comunitats autònomes.

Darias ha recordat que en altres processos d’obertura s’han comès errors per voler anar massa ràpid. “Sabem les conseqüències que ha tingut fer desescalades anteriors de forma abrupta“, ha dit. Ha afegit que espera que la reobertura es faci amb més prudència en aquesta tercera onada per evitar-ne una de quarta.

“Espero i confio que les comunitats autònomes mantinguin les mesures i que la desescalada es faci amb la major prudència i responsabilitat possible”, ha demanat la ministra. Precisament el govern català ha apuntat aquest mateix dimecres que caldrà “seguir fent esforços” fins a arribar a la immunitat de grup.

Sobre el procés de vacunació, Carolina Darias ha apuntat una dada esperançadora. Ha assegurat que a Espanya el nombre de vacunats amb almenys una dosi ja és superior al de persones infectades.

Restriccions comunes per Setmana Santa

Darias s’ha referit a la situació que hi haurà per Setmana Santa. A hores d’ara encara no hi ha un protocol establert, però la ministra confia que les decisions que es prenguin es facin de forma comuna i consensuada a totes les comunitats autònomes. “El desitjable és que siguin mesures compartides per tots per continuar mantenint el virus a ratlla”.

La del 2021 serà la segona Setmana Santa afectada per la pandèmia del coronavirus. L’any passat, algunes persones van saltar-se el confinament per anar a segones residències, tot i les crides de les administracions a quedar-se a casa.

“No pertoca” convocar manifestacions multitudinàries el 8-M

Quan falten poc menys de dues setmanes per al 8 de març, Dia Internacional de les Dones, Darias ha dit que “no pertoca” organitzar mobilitzacions multitudinàries, com s’ha vist en edicions d’anys anteriors. “Per coherència, amb la crida a la responsabilitat no pertoca, la situació epidemiològica no permetria fer aquests actes”, ha dit la ministra de Sanitat. De fet, aquest any, el col·lectiu feminista ha fet una crida a la vaga però sense manifestació.