any covid catalunya

El primer cas de coronavirus a Catalunya es va fer públic el 25 de febrer del 2020. Va ser una noia italiana de 36 anys resident a Barcelona que havia viatjat a Milà. També va suposar el primer cas de covid-19 a Barcelona. Des d’aleshores, hem viscut tres onades de la pandèmia, un confinament domiciliari i diversos de territorials. Sectors socials, econòmics i culturals s’han vist afectats mentre que la pressió hospitalària ha evolucionat amb etapes molt crítiques. Finalment, les vacunes de la covid han arribat, però també ho han fet les variants del virus.

A betevé n’hem fet seguiment minut a minut des del primer dia amb una cobertura gràfica, informativa i testimonial.

Coronavirus a Barcelona, dia a dia

Les corbes del coronavirus a Barcelona són diferents segons l’onada viscuda. La primera és difícil d’interpretar perquè segurament no es van detectar tots els positius del moment per manca de proves diagnòstiques.

Les tres onades es poden diferenciar al gràfic, on també es pot veure que els tests d’antígens van guanyar terreny a les PCR en la deteccció del virus a mitjans de la segona onada. La corba d’octubre és més estreta i pronunciada amb un creixement acusat i una disminució més ràpida dels casos. La tercera onada ha estat més lenta, té més amplada i els contagis i els pacients greus a l’UCI estan costant més de baixar.

La corba de la covid a Catalunya

De mitjana, cada dia de febrer es detecten 1.600 positius amb una prova diagnòstica mentre que el mes passat n’eren 3.300, més del doble. Catalunya encadena cinc setmanes amb menys contagis però el ritme de baixada s’ha frenat. Les UCI no s’estan buidant com ho van fer en la segona onada. Les setmanes més recents s’han estancat en una reducció del 7 %. A finals de novembre, aquesta dada era del 12 %.

Un dels motius d’aquest fre en la reducció de casos és l’aparició de variants de covid, més contagioses. Actualment n’hi ha tres. El primer cas de variant britànica va aparèixer el 6 de gener a Catalunya. Alguns investigadors apunten que acabarà dominant la pandèmia.

El pla de vacunació a Catalunya

Amb un any de pandèmia, el 4 % de la població catalana està vacunada. La primera fase del pla de vacunació va començar el 27 de setembre i acabarà al març. Aquesta etapa està centrada a administrar la dosi a la gent que viu en residències geriàtriques i sanitaris de primera línia. Actualment ens trobem en la segona fase, que prioritza població de risc: majors de 80 anys, treballadors essencials i docents. El Govern espanyol manté la previsió de tenir el 70 % de la població vacunada a l’estiu.

L’edat de la pandèmia, gent gran i joves amb covid

Una de les crítiques que està rebent el pla de vacunes és que s’està endarrerint, sobretot, per administrar les dosis als ciutadans més vulnerables, la població més gran de 80 anys. De fet, la tercera onada de la pandèmia ha impactat més en aquesta franja d’edat, mentre que la segona onada va afectar els joves de 15 a 24 anys.

Coronavirus als districtes, on hi ha més contagis?

Amb data del 25 de febrer, la incidència de covid als districtes de Barcelona ha doblegat la tercera onada. Les Corts és el menys afectat i és l’únic districte que té una taxa per sota dels 100 positius setmanals per cada 100.000 habitants, una situació que no es veia a la ciutat des de mitjans de desembre. Tot i la millora general, Nou Barris i Sarrià – Sant Gervasi continuen sent els territoris més afectats.

La incidència de la covid, barri a barri

La situació epidemiològica als districtes es reflecteix en l’àmbit microlocal. Des del març, els barris de Nou Barris han destacat per tenir pitjors dades així com també Horta-Guinardó, per l’envelliment de la població en certes zones. Quan el virus va aterrar a Barcelona, Montbau i la Vall d’Hebron van rebre de ple, però actualment els barris amb una incidència acumulada de casos més alta són la Marina del Prat Vermell, Vallbona, la Trinitat Vella, el Turó de la Peira, Ciutat Meridiana, les Roquetes i la Trinitat Nova. Cinc d’aquests set barris pertanyen a Nou Barris.