La vida quotidiana de tres veïnes, les baralles insignificants del dia a dia, es veuen troncades amb l’esclat d’una guerra. Aquest és l’argument de ‘Si tu te’n vas’, la nova proposta de la pallassa Pepa Plana i la seva companyia que està en cartell al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa fins al 30 de gener.

L’obra convida a reflexionar sobre les mancances de la societat actual, com per exemple la falta d’entesa entre les persones o entre els països. “Parla d’aquesta incapacitat que tenim de no deixar de matar-nos… És tan dramàtic, que et fa riure i després et fa pensar. Què passa que en ple segle XXI hi ha camps de refugiats? No n’aprenem”, explica Pepa Plana.

Espectacle Pepa Plana

‘Si tu te’n vas’, escrita per Pepa Plana i Nan Valentí, reprèn el fil de l’espectacle ‘Èxode’, un muntatge que Plana va estrenar ara fa 10 anys. En aquesta ocasió, però, està escrita en clau femenina. En aquest cas, les tres veïnes protagonistes passen de fer-se la punyeta per problemes de convivència a haver de fer camí juntes cap a l’exili. Un canvi de guió que ha suposat tot un repte. “Què passa quan modifiques un número clàssic de gènere? És un experiment súper divertit, perquè t’adones que no el pots fer igual. Ni els gags, ni les energies. L’has de reescriure”, ha comentat Plana.

Una estrena ajornada

‘Si tu te’n vas’ és el darrer espectacle de la companyia de Pepa Plana després del reconegut i premiat ‘Veus que no veus’. Aquest muntatge s’havia d’estrenar a les Festes Decennals de Valls (les Candeleres), l’any passat, però no ho va poder fer per culpa de la covid-19, com tampoc no es va poder veure al festival Grec, on també estava programat. Finalment, s’ha pogut estrenar dijous 13 de gener al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa.