Pepa Plana i Noël Olivé presenten ‘Veus que no veus’ a La Seca Escenari Joan Brossa durant les festes nadalenques. L’espectacle, que vindica el paper de la dona en les arts escèniques, acaba de rebre el Premi Zirkòlika al millor espectacle de pallassos.

En gairebé 30 anys de carrera, Pepa Plana (Premi Nacional de Cultura el 2014) ha actuat principalment en solitari, fent de pallassa excèntrica. “Excèntric” és el qualificatiu que rep un pallasso August, el gamberro, quan no té contrari, el Carablanca, l’encarnació de l’ordre i el seny. Ara una vella amiga de l’Institut del Teatre, Noël Olivé, és la Carablanca. Situacions típiques d’antagonisme, o no tant, entre Augusta i Carablanca. “Hem volgut fer una de les entrades de pallassos clàssiques, de tota la vida, però des d’un altre lloc, en clau femenina”, explica Pepa Plana.

Veus que no veus

El títol de l’espectacle, ‘Veus que no veus’, no és gratuït. Hi ha algunes situacions en què es fa al·lusió a referents femenins del món de l’espectacle, de Margarida Xirgu a Mary Santpere. “Són veus de dones que han comptat en la nostra vida, algunes de les quals no s’han vindicat prou”, comenta Noël Olivé.

L’espectacle, que ha dirigit Joan Arqué, fa funcions entre el 18 de desembre i el 6 de gener. S’emmarca en un programa amb el qual, durant el mes de desembre, l’Escenari Brossa potencia arts parateatrals, com el circ o la màgia, que tant agradaven a Joan Brossa.