Tres mesos després, Barcelona celebrarà aquest 23 de juliol una jornada semblant a la de Sant Jordi. Editors, llibreters, floristes i administracions s’han conjurat per poder celebrar aquesta festa que la pandèmia va obligar a cancel·lar el 23 d’abril. “Aquest 23 de juliol no és un Sant Jordi. No tindrà res a veure”, aclareix Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre de Catalunya. Tixis, però, també diu que “s’hi assemblarà” perquè hi haurà parades al carrer, escriptors signant llibres i en alguns municipis, com és el cas de Barcelona, restriccions d’accés.

El passeig de Gràcia, l’epicentre

El Procicat ha validat fins a tres escenaris diferents sobre com es desenvoluparà aquesta diada en funció de la situació sanitària que hi hagi en aquell moment. L’escenari més optimista concentra la festa al passeig de Gràcia amb un espai tancat i perimetrat amb control d’aforament que anirà des de la plaça de Catalunya fins al carrer de València, i tindrà parades de llibreters, editors, floristes i signatures de llibres fins a les onze de la nit. Pel que fa a la venda de llibres, hi haurà prop de 200 parades gestionades exclusivament per professionals del sector. Una xifra que queda molt lluny del miler que n’hi havia l’any passat.

Una festa sense “cap perill”

A aquest punt neuràlgic s’hi sumen també totes les llibreries i floristeries que podran treure la seva pròpia parada al carrer, davant de l’establiment. Si tot això no fos possible, la festa s’adaptarà a les circumstàncies i es farà “petita”, sense totes aquestes activitats i només amb els establiments oberts amb cita prèvia. “És molt difícil que no se celebri el Sant Jordi perquè parlem de flexibilitat siguin quines siguin les circumstàncies”, asseguren els organitzadors. I també tranquil·litzen als ciutadans: la festa “no té cap mena de perill per a aquell que hi vulgui participar”, afirma el president de la Cambra del Llibre.

Sant Jordi amb roses blanques

Una altra de les novetats d’aquest Sant Jordi d’estiu seran les roses blanques com a símbol d’esperança en el futur i en homenatge al “dolor viscut aquests mesos” durant la pandèmia. El president del Gremi de Floristes de Catalunya, Joan Guillén, creu que la proporció de roses blanques serà d’un 10 % i anima la ciutadania a anar “tots amb un llibre i una rosa a la mà”. “És el gran moment de resposta de la ciutadania”, assegura.