guia restriccions per sant jordi 2021

La diada de Sant Jordi, ajornada al 23 de juliol a causa del coronavirus, estarà marcada per les mesures de prevenció i higiene i per la delimitació de les zones de venda de llibres i roses. El Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) ha aprovat aquest dimecres la regulació de l’espai públic que regirà la cita.

Com ja es va assenyalar en l’aprovació prèvia, la diada tindrà la participació exclusiva del sector professional del llibre i de la rosa i no hi haurà les tradicionals parades d’entitats socials, veïnals o de privats. Tampoc no s’hi permetran les habituals cues per aconseguir la signatura de l’autor de referència. De fet, enguany les cues no podran ser de més de 30 persones per garantir-hi la distància de seguretat.

Les llibreries hauran d’anunciar amb prou temps les graelles horàries de signatura amb els autors per tal que els clients puguin demanar-hi una cita prèvia per obtenir un llibre signat. Per satisfer tots els clients, els llibres signats no només es podran aconseguir a les parades el dia de la festa de Sant Jordi, sinó que també es podran recollir a les llibreries des del dilluns 20 de juliol.

Parades davant de les llibreries

A Barcelona, la Generalitat fixa que les parades s’hauran d’ubicar davant de cada llibreria física, sempre que sigui possible. En cas que hi hagi algun impediment tècnic, s’ubicaran en el punt més proper possible a l’establiment. A banda, es mantindrà una ubicació comuna en un espai central del passeig de Gràcia, per acollir-hi el màxim de parades de qui habitualment les té al centre de la ciutat. Aquest espai central de la festa del llibre i la rosa funcionarà com una zona absolutament perimetrada, amb controls de l’afluència de persones, l’aforament i les distàncies de seguretat.

Festa de proximitat, millor als barris

El pla aprovat també insta la ciutadania a participar “en una festa de proximitat, al propi municipi o barri, i evitar desplaçaments” i recalca que durant tota la jornada “tant en espais tancats com en les llibreries a l’aire lliure, caldrà garantir la distància física de circulació i l’aforament” per evitar aglomeracions. El govern català també obre la porta perquè cada ajuntament pugui col·laborar en la definició de la diada al seu municipi i la cerca d’ubicacions òptimes per garantir la seguretat de tothom.