gramatica catala iec

La Secció Filològica de l’IEC publica aquest dimecres la ‘Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana’, un manual de consulta pràctic que manté la informació fonamental sobre la descripció i la normativa del català, alhora que l’exposa d’una manera accessible al públic general.

El volum es presentarà oficialment el 9 de setembre dins la Setmana del Llibre en Català. Amb aquesta publicació es tanca el cicle d’obres normatives de l’IEC, que es va engegar el 2016 amb la ‘Gramàtica de la llengua catalana’ (GIEC), un manual de consulta i treball sobre la llengua. A partir d’aquí, el 2018 es va fer pública en línia la ‘Gramàtica essencial de la llengua catalana’ (GEIEC), pensada per al públic no especialitzat.

Aquest manual bàsic s’entén com una obra dirigida a un públic general, sobretot de l’Administració, els mitjans de comunicació i l’ensenyament. Pretén orientar sobre la interpretació i aplicació de la normativa de l’IEC, amb quadres resum i remarques d’ús amb nombrosos exemples sobre aspectes rellevants de gramàtica. Mostra els usos i, si cal, els analitza i jerarquitza.

Aquesta obra arriba després dels canvis a la gramàtica realitzats el 2016, quan també es va replantejar l’ortografia catalana, sobretot amb l’eliminació de la majoria d’accents diacrítics.