La música africana arriba a Barcelona amb el Middle Passage Festival. Es tracta d’un cicle de música fet per africans o bé els seus descendents. La primera cita és amb el grup Future Guewel, format per percussionistes senegalesos. Toquen el sabar, un instrument tradicional senegalès que es toca amb una mà i un bastó. S’utilitzava, històricament, per facilitar la comunicació entre els diferents pobles veïns. “El sabar només el tenim al Senegal, ve dels nostres avantpassats”, explica l’Oumar Ngom, un dels músics de la formació.
A l’escenari els acompanya Vera García, més coneguda com a DJ Vera. Afegeix la sonoritat electrònica a la percussió. D’aquesta manera, el viatge a l’Àfrica es converteix, també, en un viatge a través del temps. “Són ritmes antics, ancestrals, amb coses modernes, que és el que aporto jo amb la música electrònica, d’avui dia, tot barrejat”, explica DJ Vera. Assegura que aquesta unió no és estranya, perquè la música africana s’està posant de moda.
Amb propostes musicals com aquesta, el Middle Passage Festival vol allunyar els estereotips de la sonoritat africana. El cicle se celebra del 2 al 8 de setembre. La intenció és que els espectadors surtin de la sala de concerts descobrint que la música negra és molt més que el funk, el soul i el rhythm-and-blues.
Història a través de la música
Aquest festival neix amb la intenció d’apropar-se i aprofundir en la cultura i la història del continent i de la diàspora africana a través de la música. No només per gaudir-ne de la sonoritat, sinó també per entendre’n el context. De fet, el nom vol dir, literalment, “passatge del mig”, i fa referència al tram de la ruta comercial que feien els europeus entre Àfrica i Amèrica. “El carregament eren éssers humans, persones de cada dia capturades i portades”, explica la fundadora del cicle musical, Emma Dowuona-Hammond.