L’accent diacrític, aquell que, tot i no necessitar-lo, algunes paraules porten per diferenciar-se d’altres que s’escriuen igual, disminuirà la seva presència en l’ortografia catalana. Segons la proposta que es va presentar ahir al vespre al ple de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), només en quedaran 14 dels més de 150 recollits actualment al diccionari.

Bota i bóta, dona i dóna o venen i vénen deixaran de ser parella i en tots els casos aniran sense accent. Només es manté l’accent diacrític en 14 mots monosíl·labs: bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, són/son, té/te, ús/us, vós/vos. Els compostos i derivats també perden l’accent diacrític. És el cas de marededeu, rodamon i contrapel.

També hi haurà canvis amb els guionets. El recuperen els mots compostos amb un prefix i un sintagma. Per exemple, exdirectora general passa a ser ex-directora general, però exdirectora, a seques, continua sense guionet. Els conjunts formats per un substantiu o un adjectiu i l’adverbi no van amb guionet (art no-figuratiu), mentre que sensepapers, a matadegolla i clocpiu aniran junts i sense guionet, però déu-n’hi-do i déu-n’hi-doret en portaran.

La nova ortografia incorpora la doble rr quan el so [r] apareix entre vocals i abans hi van els prefixos a- i cor- (arrítmia i corresponsable). També caldrà escriure erradicar en comptes d’eradicar. Els compostos amb els radicals grecs raqui(o)-, reo-, rin(o)-, rinco-, riz(o)-, rodo-, -rràfia, -rrexi i –rrinc també tindran dues erres i, per exemple, otorinolaringòleg es convertirà en otorrinolaringòleg.

Desapareixen accents i també desapareixen dièresis. Això sí, en paraules d’ús menys comú. Concretament en els derivats cultes acabats en al com fluidal, laical o trapezoidal. Un altra novetat amb els compostos afecta els que el segon element comença per essa seguida de consonant i sense e epentètica com arterioesclerosi i electroestàtic, però s’escriurà microscòpic, termòstat i atmosfera. A més, s’accentuaran les formes baleàriques de la primera persona del present d’indicatiu d’alguns verbs de la primera conjugació com anomèn, confés i dispòs.

A banda d’aquests canvis ortogràfics, la proposta també inclou entrades noves al diccionari com aiatol·là, blog i cànnabis i es modifiquen noms com sèquia que passa a ser séquia. Finalment, es resolen dubtes sobre alguns noms i topònims (Dèbora, Raül i Rubèn; i el Figueró i Binibèquer) i sobre manlleus i neologismes que encara no inclou el diccionari de l’IEC. És el cas de gòspel, aiguagim, off the record i prêt-à-porter i de menysestimar i cotó-en-pèl.

Està previst que la proposta es ratifiqui en la reunió del ple de l’IEC del 17 de novembre i que es comercialitzi a principis de 2017. Ara s’obre un període perquè els membres de l’Institut hi facin comentaris. Quan les modificacions siguin definitives, s’aplicaran al llarg de cinc anys.