El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ha celebrat la Nit Maspons. Es tracta d’un vespre en què es barregen diverses especialitats artístiques. D’una banda, es podia visitar l’exposició del fotògraf Oriol Maspons en una jornada de portes obertes. De l’altra, hi havia un concert de jazz a la Sala Oval amb la interpretació de Gabriel Amargant Quartet, del Taller de Músics. Finalment, s’ha projectat la pel·lícula ‘Visages villages’, obra de la directora Agnès Vardà juntament amb l’artista urbà JR.

La nit temàtica s’ha fet en altres edicions i amb altres autors, però escau especialment al fotògraf Oriol Maspons. “Era un gran amant de la cultura, se’n va anar a l’any 55 a París, anava al cinema a totes les pel·lícules que feien i que aquí no es projectaven, se n’anava a veure concerts de jazz”, explica Roser Cambray, tècnica de fotografia del museu. Els familiars propers de Maspons opinen el mateix. “L’únic que em sap greu és que no hi sigui, que no ho hagi pogut gaudir, realment la barreja de música, cinema i activitat social, no podia encaixar millor amb ell“, diu Àlex Maspons, fill del fotògraf.

Música de l’època per transportar-se

Les fotografies d’Oriol Maspons transporten a una altra època. Per ajudar els espectadors a sortir del marc dels retrats, el conjunt Gabriel Amargant Quartet ha posat so a l’experiència visual. “Des de l’exposició ens van demanar que féssim cançons d’un repertori jazzístic dels 50 i els 60, que és una època molt fèrtil de la història el jazz i que es relaciona d’alguna manera amb l’obra de l’autor”, relata el músic Gabriel Amargant.