carla simón pregó mercè 2022

“Jo soc barcelonina, però no soc de Barcelona”. Aquestes han estat les paraules de la cineasta Carla Simón per introduir un dels temes protagonistes del seu pregó de les Festes de la Mercè 2022: les arribades a Barcelona. La directora d”Alcarràs‘ ha estat l’encarregada de donar el tret de sortida a la Festa Major de la Ciutat des del Saló de Cent de l’Ajuntament. La seva lectura l’ha iniciat explicant com va arribar ella a Barcelona i el sentiment d’acollida. Simón, però, també ha destacat una altra realitat: la de “les persones per qui deixar la seva llar no és una elecció, sinó una necessitat“.

En aquest sentit, Simón ha defensat Barcelona com una ciutat acollidora: “La Barcelona que volem és la que escolta altres territoris, la que teixeix ponts amb altres comunitats més petites, la que es converteix en un punt de trobada“. Per això, ha sentenciat: “La Barcelona que volem és la Barcelona diversa, plural i acollidora, la que abraça i escolta totes aquestes arribades, la que ens convida a conviure fent-nos créixer més humans i més complets“.

Del camp a la ciutat

El discurs de Simón també ha donat lloc a l’emoció, amb unes paraules en record de la seva mare — que havia treballat a l’Ajuntament de Barcelona — i va morir quan ella tenia sis anys. La cineasta també ha explicat com, tot i que nascuda a Barcelona, va marxar a viure a la Garrotxa amb la seva “nova família”.

De fet, la relació entre el camp i la ciutat han estat molt presents en el pregó. Carla Simón ha destacat la seva tornada a Barcelona amb 17 anys va ser “somiada, desitjada i, per tant, privilegiada”. Això, diu, no va treure alguns maldecaps i cert sentiment de solitud.

Les arribades “per necessitat”

Parlant d’arribades, Simón, també ha volgut donar veu a aquelles persones migrades que viuen a Barcelona: “No totes les arribades a aquesta ciutat són tan amables com la meca”, ha dit. “Penso, sobretot, en les persones per qui deixar la seva llar no és una elecció, sinó una necessitat“. En aquest context, la cineasta ha parlat del projecte Cinema en Curs, que a través del cinema educa la sensibilitat artística i poètica d’infants i joves. Un projecte en el qual també hi participen alumnes d’aula d’acollida i grups de menors migrats sols.

Per això, el pregó ha comptat també amb alguns moments de films que han sorgit d’aquest projecte i que narren històries d’arribada a Barcelona.

Personatges d”Alcarràs’, al pregó

Per tal que tothom s’identifiqui amb les persones nouvingudes, la cineasta ha proposat un exercici de ficció. Simón ha escrit un petit guió en què, el Roger (personatge adolescent que apareix al ‘Alcarràs’), decideix venir a estudiar a Barcelona. Per realitzar la lectura d’aquest guió, hi han participat l’actor que va interpretar aquest personatge, l’Albert Bosch; l’actriu Berta Pipó, que interpreta la seva tieta Glòria; i els seus amics, l’Albert Baldomà i la Laura Roqué.

La història que Simón ha creat per les festes de la Mercè, porta el Roger per diversos espais de la ciutat, com el Parc de les Glòries, el metro de la Sagrada Família o els carrers de l’Eixample, entre d’altres.